Oblicz:
Camm: 1) log8 √24
2) −loga 16 − loga 12
2 paź 16:14
Kaja: 1) 8
+{x}=U{
√2{4}}
2
3x=2
−32
| | 1 | |
2) −(loga |
| +loga12)=−loga2 zał. a>0 i a≠1 |
| | 6 | |
2 paź 17:15
Kaja: | | √2 | |
1) jeszcze raz zapis 8x= |
| |
| | 4 | |
2 paź 17:16
5-latek: | | 1 | |
Masz taki wzorek logan b = |
| loga b |
| | n | |
Pokaze CI jak go wykorzystac
U{p2}}{4}=U{2
1/2{2
2} =2
−3/2 wiadomo skad nie ?
8=2
3
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
wiec nasz logarytm pierwszy = log23 2−3/2 = |
| *(− |
| *log22= |
| *− |
| *1= |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
policz
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html popatrz poza tym z jakich wzorow skorzystalem w obliczeniach
2 paź 17:28
camm: dziękuję!
2 paź 17:35