Wierzcholki trojkata ABC maja wspolrzedne A(1,1) B(-2,7) C(-3,-1)
Nutez: Wierzcholki trojkata ABC maja wspolrzedne A(1,1) B(−2,7) C(−3,−1)
Oblicz Pole Trojąta oraz Pole Kola opisanego na tym trojkacie
Wiec jak narysowalem to widze trojkat prostokatny , obliczam dlugość bokow i licze i za nic nie
chce wyjśc Pole: 15
2 paź 08:57
Nutez: Obliczam ze wzoru na dlugośc wektora
2 paź 08:57
Janek191:
Patrz na forum/213 105.html
2 paź 10:37
2 paź 12:09
2 paź 12:11
PW: Dlaczego piszesz „Pole Trójkąta” i „Pole Koła”? Jesteś Niemcem?
|AB|
2=(−2−1)
2+(7−1)
2=45
|AC|
2=(−3−1)
2+(−1−1)
2=20
|BC|
2=(−3+2)
2+(−1−7)
2=65
|AB|
2+|AC|
2=BC|
2, a więc na mocy twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa trójkąt
jest prostokątny, można z tego skorzystać by obliczyć pole S.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S= |
| |AB||AC|= |
| √45√20= |
| √9•5•4•5=15 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 paź 12:53