Przybliżenie
Zośka: Podaj przybliżenie liczby 7/12. Oblicz błąd względny i bezwzględny.
1 paź 20:41
1 paź 20:44
Zośka: a to wynik do czego jest?
1 paź 20:54
pigor: | | 7 | |
... , np. tak : jeśli a= |
| − wartość dokładna, to wezmę b= 0,58 − przybliżona |
| | 12 | |
(na kalkulatorze) z dokładnością do 0,01 (bo nie jest w zadaniu podana), wtedy
| | 7 | | 58 | | 59,5 | | 58 | | 1,5 | |
Δ= |a−b|= | |
| − |
| |= | |
| − |
| |= |
| =0,015 , |
| | 12 | | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
czyli
Δ=0,015 − szukany błąd bezwzględny ;
| | Δ | | 1,5*12 | | 18 | |
więc δ= |
| *100%= |
| %= |
| % ≈ 2,57% − błąd względny  |
| | a | | 7 | | 7 | |
1 paź 21:30