;)
abcde: w szafie mamy 5 par butów. wyjmujemy w sposób losowy 4 buty. na ile sposobów można to zrobić
tak, żeby spośród wylosowanych butów nie było żadnej pary?
1 paź 19:10
irena_1:
Losujemy najpierw 4 pary z czterech − na 5 sposobów (bo jedną z pięciu zostawiamy)
Z każdej wybranej pary wybieramy po jednym bucie− możliwości 24 (bo za każdym razem mamy 2
możliwości)
Więc mamy 5*24=5*16=80
1 paź 19:22
Aga1.: Robiłam zadanie inaczej i wyszedł mi inny wynik.
1 paź 22:14
Basia: bo nie 4 pary tylko 4 buty
1 paź 22:15
Basia: można na przykład tak:
wybieram pierwszy but − 10 sposobów
odkładam ten do pary, bo już nie mogę go wylosować; mam osiem butów
wybieram drugi but − 8 sposobów
odkładam ten do pary, bo już nie mogę go wylosować; mam sześć butów
wybieram trzeci but − 6 sposobów
odkładam ten do pary, bo już nie mogę go wylosować; mam cztery buty
wybieram czwarty but − 4 sposoby
N = 10*8*6*4 = 1920
1 paź 22:22
Basia: i trzeba to jeszcze podzielić przez 4!
bo kolejność nie ma znaczenia
zgadza się z rozwiązaniem
Ireny1
1 paź 22:24
Aga1.: Wydaje mi się,że trzeba wylosować 4 buty jednocześnie (kolejność nie odgrywa roli).
1 paź 22:35
Basia: przecież wtedy możesz wylosować parę, albo i dwie
1 paź 22:36
isia:
| | | |
4 pary z 5 par na | =5 sposobów |
| | |
i z tych 4 par wybieramy buta lewego lub prawego ( bez znaczenia ) na 2
4 sposobów
i mamy 5*2
4= 80 ( tak jak podała
irena
1 paź 22:56
Aga1.:
Podzieliłam buty na lewe i prawe
i liczyłam tak,ze mogę wylosować 4 lewe z 5 lub 4 prawe z 5 lub 1 lewy z 5 i 3 prawe z 4( nie
od pary) lub 1 prawy z 5 i 3 lewe z 4 lub 2 lewe z 5 i 2 prawe z 3 .
Czyli
1 paź 22:59
Aga1.: Wynik taki sam (wcześniej pomyliłam się w rachunkach)
Sposób ireny1 najkrótszy.
1 paź 23:01
Mila:
No i u Agi też 80. Taką metodę proponują : Kłaczkow, Kurczab,Świda− III LO.
Dość pracochłonna dla 10 par.
1 paź 23:04
Basia: a policz to; powinno wyjść to samo
10+40+3*10 = 80
i jest
1 paź 23:04
isia:
1 paź 23:07
1 paź 23:08
Aga1.: isia=...=...=...= Eta
1 paź 23:27
isia:

dla
Agi1
1 paź 23:28