równania
ania: | | x7+3x6 | | 20x7+x3 | | x7−2x5 | |
Rozwiąż równanie : 3x5= |
| oraz |
| = |
| |
| | 6 | | 8 | | 2 | |
proszę także o wyjasnienie
1 paź 22:28
1 paź 22:31
Basia:
pozbywasz się mianowników
w pierwszym mnożysz przez 6; w drugim przez 8
oczywiście obustronnie
(1)
18x5 = x7+3x6
x7+3x6−18x5 = 0
x5(x2+3x−18) = 0
dalej licz sama
(2)
10x7+x3 = 4(x7−2x5)
10x7 + x3 = 4x7 − 8x5
6x7 + 8x5 + x3 = 0
x3(6x4 + 8x2+1) = 0
dalej sama
1 paź 22:32
ania: w pierszym licze Δ a w drugim z równaniem do potęgi 4 co ?
1 paź 22:37
Kostek:
Równanie dwukwadratowe x2=t
1 paź 22:39
isia:
2/
Basia zmęczona

powinno być:
20x
7+x
3= 4(x
7−2x
5)
x
3(
16x
4+8x
2+1)=0
x
3 *( 4x
2+1)
2=0
dalej już sama dokończ
1 paź 22:42
ania: dziękuje !
1 paź 22:44
Basia: nie tyle zmęczona, co jakby trochę ślepawa
1 paź 22:46
isia:
1 paź 22:46
bezendu:
Eta niedługo Ci alfabetu braknie
1 paź 22:48
isia:
μξσφϰΦω
η
1 paź 22:58
Mila:
Właśnie nie widzę Ety na forum.
1 paź 22:58
Basia: znowu udaje .............Greka
1 paź 22:59
bezendu: Ukrywa się pod różnymi nickami, ale można łatwo ją poznać
1 paź 22:59
2(x-3)(x+7)=0:
3 cze 08:15