Liczba U{10^1^0+10^1^2}{10^1^3} jest równa
kamczatka: | | 1010+1012 | |
Liczba |
| jest równa |
| | 1013 | |
Odp to 0,101
1 paź 19:10
kamczatka: Zad.2
Liczba 33*55 jest równa
Odp to: 25*153
1 paź 19:15
5-latek: Ty nie patrz na odpowiedz tylko licz
Wylacz w liczniku przed nawias 1010 i licz
1 paź 19:15
kamczatka: to w liczniku wychodzi 1010(1+102)
1 paź 19:19
jakubs: A teraz podziel ułamki i będziesz mieć 10−3(101).
1 paź 19:21
jakubs: 55=52*53
1 paź 19:23
kamczatka: ale jak podzielić 1+102 przez 1013 ?
1 paź 19:24
jakubs: Masz iloczyn, a nie sumę, więc 1+102 nie musisz dzielic przez 1013
1 paź 19:25
5-latek: | | 1010(1+100) | |
to teraz |
| mozesz teraz licznik z mianownikiem skrocic bo masz |
| | 1013 | |
jednakowe podstawy czyli 10 ale wykladniki poteg inne . zapisz to jak to bedzie wygladac
1 paź 19:26
kamczatka: dobra już mi wyszło jak się zabrać za zadanie 2?
1 paź 19:31
Saizou : 3
3*5
5=3
3*5
3*5
2=..... dokończ
1 paź 19:33
5-latek: | | 6*5 | | 1*5 | |
Robisz to tak samo jakby bylo np |
| tu mozesz 6 skrocic z 18 bedzie |
| |
| | 18 | | 3 | |
1 paź 19:33
jakubs: Zobacz mój wpis z 19:23.
Wtedy masz 52*(5*3)3
1 paź 19:33
kamczatka: jak są takie same potęgi ale inne liczby to można je mnożyć ? 33*53 = 153
1 paź 19:35
5-latek: Kolego sympatyczny . Ty musisz sobie poznac wzory na potegowanie i pierwiastkowanie .
W zadaniu nr 2 bedzie mial zastosowanie wzor am*bm=(a*b)m
i
1 paź 19:37
1 paź 19:38