geometria analityczna
mili: w kwadracie ABCD dane sa wspolrzedne wierzcholkow: A(−1−2) B(4,0) C(2,5)
a)wyznacz rownania prostych zawierajacych przekatne tego kwadratu
b)oblicz dlugosc przekatnej kwadratu
c)oblicz pole tego kwadratu
d)wyznacz wspolrzedne punktu przeciecia przekatnych kwadratu
e)wyznacz wspolrzedne punktu D
30 wrz 19:59
Tadeusz:
... baw się −

a) napisz równanie prostej przechodzącej przez A i C a potem równanie prostej prostopadłej
do niej przechodzącej przez B
30 wrz 20:15
mili: mam podstawiac do wzoru y=ax+b
30 wrz 20:17
30 wrz 20:18
5-latek: Dlaczego to az tak jest trudne ze dajesz na forum ?
a)napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i C i masz rownanie jednej przekatnej
Druga jest prostopadla do 1 i przechodzi przez srodek odcinka AC lub przez punkt B
b) policz dlugosc odcinka AC ze wzoru na dlugosc podcinka
c) policz dlugosc odcinka AB i pole P=(AB)2
d)wyznacz srodek ocinka AC bo przekatne w kwadracie przecinaja sie w polowie .
e) np tak dla pocwiczenia rownan prostych
napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez punkt C
napisz rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez punkt A
Punkt przeciecia sie tych prostych jest punktem D
Wzory przeciez znasz
30 wrz 20:21
mili: a jak nie mam danego punktu D
30 wrz 20:22
5-latek: I znowu sie gramolilem

Pobaw sie moze wektorami
30 wrz 20:23
5-latek: Napisalem CI w punkcie e) jak go mozesz np wyznaczyc
30 wrz 20:24
Tadeusz:
np tak:
| | 5−(−2) | | 7 | |
− prosta przez A i C ma współczynnik kierunkowy a= |
| = |
| |
| | 2−(−1) | | 3 | |
i teraz przez punkt np A czyli
y+2=7/3(x+1) y=....
druga przekątna jest prostopadła czyli a
1=−3/7 i przez B ....czyli
y−0=−3/7(x−4)
30 wrz 20:27
mili: nie umiem tego puntku e kto pomoże
30 wrz 21:19
Aga1.: Np
Wyznacz S środek odcinka AC.Punkt S jest również środkiem odcinka BD.
| | −1+2 | | −2+5 | |
S(xS,yS)=S( |
| , |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
D(x
D,y
D)
| xD+4 | | 1 | | yD+0 | | 3 | |
| = |
| i |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 paź 07:45