układ równań
kaśka: przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru a, a ∊R
(a+4)x+9y=5−a
x+(a+4)y=−4
30 wrz 18:29
Basia: była metoda wyznaczników ?
30 wrz 18:29
matyk: albo wyznaczniki, albo wyznacz rozwiązania i dopiero próbuj coś powiedzieć.
30 wrz 18:30
krystek: Wyznacz x i y (najlepiej metodą wyznaczników ) i wówczas
1 rozwiązanie ⇔ W≠0
brak rozwiązania ⇔ W=0 i W
x≠0
nieskończenie wiele ⇔W=0 i W
x+0
30 wrz 18:32
kaśka: tak była ta metoda, ale nie byłam wtedy w szkole. i cały czas chyba robi ę błędy bo nie
wychodzi mi dobrze, mógłby ktoś to rozwiazac?
30 wrz 18:34
kaśka: albo chociaż wyznaczyc x i y?
30 wrz 18:35
kaśka:
30 wrz 18:41
30 wrz 18:47
30 wrz 18:50
Mila:
Najlepiej wyznacznikami:
W=(a+4)2−9=(a+4−3)*(a+4+3)=(a+1)*(a+7)
Wx=(5−a)*(a+4)+36=(−(a+7)*(a−8))=(a+7)*(8−a)
Wy=−4*(a+4)−1*(5−a)=−4a−16−5+a=−3a−21=−3(a+7)
Dalej próbuj sama
30 wrz 20:01
Mila:
1) W≠0⇔(a+1)*(a+7)≠0⇔a≠−1 i a≠−7 ⇔
Uklad ma dokladnie jedno rozwiązanie :
| | (a+7)*(8−a) | | 8−a | |
x= |
| = |
| |
| | (a+1)*(a+7) | | a+1 | |
| | −3(a+7) | | −3 | |
y= |
| = |
| |
| | (a+1)*(a+7) | | a+1 | |
2) sprawdzaj dalej wg wskazówek
Krystek
30 wrz 20:34