ciągi geometryczne
nesti: Wyznacz pięć początkowych wyrazów ciągu danego wzorem ogólnym i rekurencyjnym:
| | 3n−1 | | 1 | |
an = |
| an =(−1)n+1 * |
| |
| | n+3 | | n | |
2. Średnia arytmetyczna danych: 5,4,9,8,5,x,10,6,9,3 jest równa 6,5. Oblicz x oraz medianę i
odchylenie standardowe.
proszę o pomoc bo totalnie tego nie pojmuje
30 wrz 16:14
matyk: w pierwszym podstawiasz n=1, n=1, n=3, n=4, n=5
30 wrz 16:20
matyk: 2. wzór na średnią arytmetyczną jaki mamy?
30 wrz 16:20
30 wrz 16:33
nesti: i dlaczego 2 razy n=1 a nie n=1, n=2, n=3, n=4, n=5?
30 wrz 16:35
matyk: pomyłka

powinno być tak jak piszesz
30 wrz 17:08
nesti: tak myślałam dzięki

a mógłbyś mi troche wytłumaczyć jeszcze 2 ? wiem wiem głupota rządzi ale
ja ju tyle przy tym siedze że zgłupiałam
30 wrz 17:13
Aga1.: 2)A jak się oblicza średnią arytmetyczną?
| 5+4+9+8+5+x+10+6+9+3 | |
| =6,5 |
| 10 | |
Oblicz x.
30 wrz 17:17