wilomian
Patryk: 1. Dla jakich wartości parametru k wielomian W(x) = x3+(k2+1)x2+(3k−1)x+1 jest podzielny
przez dwumian x+1 ?
2. Wyznacz taką wartość parametru p, aby liczba 3 była pierwiastkiem wielomianu
W(x)=2x3−5x2+px+9 . Oblicz pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
3. Wielomian przy dzieleniu przez x+2 daje resztę 8, a przy dzieleniu przez x+1 daje
resztę −7. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian x2+3x+2.
29 wrz 21:05
29 wrz 21:07
Patryk: a mógłbym prosić o obliczenia do zadania 1 i 2 ?
29 wrz 21:27
ICSP: Dostaniesz do jednego. Drugie musisz już zrobić sam.
Wydaje mi się ze pierwsze jest trudniejsze wiec :
w(x) = x
3 + (k
2 + 1)x
2 + (3k − 1)x + 1 podzielny przez dwumian (x+1) ⇒ w(−1) = 0 więc :
0 = −1 + k
2 + 1 − 3k + 1 + 1
k
2 − 3k + 2 = 0
Δ = 9 − 8 = 1
√Δ = 1
Odp k = 2 v k = 1
29 wrz 21:29
Patryk: ok dzięki wielkie

a może jakas mała wskazówka do zad drugiego ?
29 wrz 21:34
ICSP: w(3) = 0
29 wrz 21:35
Patryk: czyli p=−6?
29 wrz 21:45
ICSP: Owszem
29 wrz 21:59