Rozwiąż nierówność
karoliinax: x2 (x+2) ≤ 0
29 wrz 18:54
Technik:

x∊(−
∞,−2>∪<0,
∞)
29 wrz 18:56
Technik:
sorry, mają myć mniejsze równe więc x∊<−2,0>
29 wrz 18:57
karoliinax: Hej, dziękuję. A dałoby radę wyjaśnić mi jak to zrobić? Byłabym ogromnie wdzięczna.
29 wrz 18:59
29 wrz 19:01
karoliinax: Cóż, dziękuję w takim razie
29 wrz 19:04
Neko: Jest źle nadal
Odpowiedź to : ≤ −2
29 wrz 19:19
hajtowy: Neko czemu jest niby źle?
Nie umiesz nierówności?

≤ to jest to co jest pod osią OX i to ma być przedział domknięty, także odp Technika jest
dobra.
29 wrz 19:25
5-latek: To jest nierownosc 3 stopnia a nie drugiego
29 wrz 19:26
Neko: Umiem ale tam masz x2 a nie x, więc jest to wielomian stopnia 3 i robisz nierówność
wielomianową a nie kwadratową.
29 wrz 19:34
Neko: I x=0 też jest ok
29 wrz 19:38
Gustlik:
Technik źle narysowałeś wykres

!
x
2 (x+2) ≤ 0
x
[C[2]]=0 ⇔x=0
2−krotny

! ← tu wykres "odbije się" od osi OX, bo pierwiastek
parzystokrotny

!
x+2=0 ⇔ x=−2 tu przetnie, bo pierwiastek nieparzystokrotny (tu pojedynczy)
x∊(−
∞, −2>U{0}
29 wrz 19:46