Równanie
Kostek:
Określ liczbę rozwiązań danego równania w zależności od parametru a.Dla tych wartości parametru
dla których istnieją rozwiązania, podaj te rozwiązania
3x−5a=2x+3
która wersja ?
29 wrz 17:32
Basia:
x = 3+5a
czyli dla każdej wartości parametru a masz jedno rozwiązanie
29 wrz 17:35
Kostek:
A jak dalej to rozważać ?
a<0 jest rozwiązanie
a>0 ma rozwiązanie
a=0 też ma rozwiązanie
29 wrz 17:37
ZKS:
Równanie postaci ax + b = 0 ma
jedno rozwiązanie dla a ≠ 0 ∧ b ∊ R,
nieskończenie wiele rozwiązań dla a = 0 ∧ b = 0
brak rozwiązań dla a = 0 ∧ b ≠ 0.
29 wrz 17:40
Kostek:
ZKS chyba nie bo jak a=0
to mam:
x=3 więc jedno rozwiązanie ?
29 wrz 17:44
ZKS:
Powtarzam " Równanie postaci ax + b = 0 ma ... ".
29 wrz 17:46
Basia: nie ma nic dalej do zrobienia
x = 3+5a
czyli pod a możesz podstawić co tylko chcesz
czyli dla każdego a masz dokładnie jedno rozwiązanie
inaczej:
proste y= 3x − 5a i y= 2x+3
nigdy nie są równoległe, bo niezależnie od wartości a ich współczynniki kierunkowe są różne
(3 i 2); one w ogóle nie zależą od a
czyli niezależnie od a te proste mają jeden i tylko jeden punkt wspólny
29 wrz 17:46
Kostek: No tak to równanie liniowe ale ja mam rozważyć względem parametru a ?
29 wrz 17:47
ZKS:
Widzę że się miesza to a z Twoim od zadaniem to niech będzie mx + n = 0.
29 wrz 17:47
Kostek: Czyli dla a>0 i a<0 nieskończenie wiele rozwiązań a dla a=0 jedno rozwiązanie x=3 tak ?
29 wrz 17:48
ZKS:
Widzę że idzie topornie. Niestety teraz muszę iść na pewno Basia albo ktoś inny Ci zaraz
wytłumaczy.
29 wrz 17:53
Kostek:
29 wrz 17:54
Kostek: ?
29 wrz 18:12
Mila:
3x−5a=2x+3
Porządkujesz równanie.
3x−2x=5a+3
x=5a+3 to równanie ma jedno rozwiązanie dla każdego a∊R
I to już koniec.
Zobacz przykłady, gdy x jest pomnożone przez wyrażenie zależne od parametru.
Zaraz napiszę jakiś adres.
29 wrz 22:53
29 wrz 22:54
Kostek: Ok ale muszę rozważyć przypadki
a>0
a<0
a=0 i dopiero to wywnioskować ?
29 wrz 22:56
Basia: a po co ? przecież nie dzielisz przez to a
29 wrz 22:58
Mila:
Przecież działanie (5a+3) jest zawsze wykonalne.
29 wrz 23:03