parametr a.
elongacja: Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a. (tamto wyszło, a to niechce

)
ax−1=a−x
29 wrz 20:08
ICSP: ax + x = a + 1
x(a+1) = a + 1
dla a = −1 mam :
0 = 0 − tożsamość równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla a ≠ −1
x = 1
Czyli
nieskończenie wiele rozwiazań dla a = −1
1 rozwiązanie dla a ∊ R\{−1}
29 wrz 20:23
Mila:
ax+x=a+1
x(a+1)=a+1
1) a+1≠0⇔a≠−1
x=1⇔ dokładnie jedno rozwiązanie dla a≠−1
2)a+1=0 ⇔a=−1
masz sytuację:
x*0=0 prawda dla x∊R
⇔dla a=−1 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
29 wrz 20:27