:)
werQ: Przedstaw funkcję f(x)=x2−5x−50 w postaci kanonicznej i iloczynowej
29 wrz 14:05
29 wrz 14:06
werQ: a to mi napisz bo ja tego nie rozumiem
29 wrz 14:11
jakubs: Masz daną funkcje f(x)=x2−5x−50. Z postaci ogólnej wiesz, że f(x)=ax2+bx+c.
Więc wyznaczasz a,b, c, czyli w twoim przypadku a=1, b=−5, c=−50. Liczysz deltę i obliczasz
miejsca zerowe i podstawiasz do postaci iloczynowej. Dalej wyznaczasz p i q ze wzorów i
podstawiasz do postaci iloczynowej.
29 wrz 14:16
werQ: dzieki
29 wrz 14:18
jakubs: W ostatnim zdaniu "podstawiasz do postaci kanonicznej" .
29 wrz 14:18