doprowadz do postaci iloczynu
kasia: Doprowadź do postaci iloczynu: 2a2−3=
Proszę o podpowiedź jak tu zobaczyć, że trzeba skorzystać ze wzoru a2−b2?
29 wrz 13:05
Basia:
2a2 − 3 = (√2a)2 − (√3)2 = ...............
29 wrz 13:06
ICSP: 2 = (√2)2
3 = (√3)2
29 wrz 13:06
pigor: ..., masz znak minus , więc musi byc różnica kwadratów,
no to zamieniasz sobie "wszystko" na kwadraty i otrzymujesz :
2a
2−3=
√22a
2−
√32= (
√2a)
2− (
√3)
2= . ...
29 wrz 13:09
29 wrz 13:10
pigor: ...,

masz znak minus , więc
może być różnica kwadratów albo różnica
sześcianów, ale rozum (dlaczego

) każe wybrać to pierwsze i dalej jak wyżej ...,
29 wrz 13:14
kasia: dziękuję
29 wrz 13:14