Pomocy :((
andzia: Poomcy

. W trapezie równoramiennym przekątna o długości 13cm tworzy z ramieniem kąt
prosty. Oblicz miary
kątów trapezu , jeśli jego wysokość wynosi 5cm
29 wrz 12:52
ICSP: no i z czym problem ?
29 wrz 12:55
andzia: nie wiem jak to zrobić

! na początku myślałam że może obwód wyliczyć , ale nie da się

//
29 wrz 12:58
ICSP:

i ze wzorów :
Dalej już prosto bo :
| | 12 | | 12 | |
tgα = 5 * |
| = |
| = 2,4 |
| | 25 | | 5 | |
Teraz wystarczy otworzyć tablice i znaleźć miarę kąta
29 wrz 13:03
Basia: jest aż tak proste

wszystko dobrze

może należałoby jednak pokazać
andzi skąd wzięło się równanie
12a = 5
2
29 wrz 13:17
ICSP: ano jest taki wzór dla trójkąta prostokątnego :
Kwadrat wysokości poprowadzonej z odcinka kąta prostego jest równy iloczynowi odcinków na które
ta wysokość podzieliła przeciwprostokątną.
https://matematykaszkolna.pl/forum/189247.html
29 wrz 13:21
andzia: a skąd wzieło się tam 12 ; d ?
29 wrz 13:49
Basia: z tw.Pitagorasa
29 wrz 13:52