doprowadz do postaci iloczynu
kasia: Doprowadź do iloczynu:
a) 2a2−3=
b) (2a−b)2−16=
c) 2a4−32=
czy w c) to wystarczy tak zapisać: 2(x4−16) ?
29 wrz 01:08
ICSP: wszystkie trzy przykłady są na wzór a2 − b2 .
29 wrz 01:10
kasia: miało być...... 2(a4−16)
29 wrz 01:10
ICSP: i niestety w c raczej nie wystarczy 2(x4 − 16). Oczywiście jest to iloczyn ale wątpię aby oto
chodziło autorowi zadania. Szczególnie ze dalszy rozkład jest banalny
29 wrz 01:11
kasia: nie widzę tego wzoru w tych przykładach
29 wrz 01:11
ICSP: no w a się ładnie ukrył

w b jest już bardziej widoczny bo :
(2a − b)
2 − 16 = (2a − b)
2 − 4
2 = ...
29 wrz 01:12
29 wrz 01:13
kasia: dziękuję....chyba muszę iść spać...
ICSP będziesz jutro? bo tylko Ty zwracasz uwagę na moje banalne pytania...
mam nadzieję, że będziesz...
dobranoc
29 wrz 01:29
ICSP: Może będę, może nie

Trudno powiedzieć
29 wrz 01:36