rozkład czynników
CreIser: Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego:
81 − (2x+1)2
Nie mam pojęcia jak to zrobić.
28 wrz 15:59
ICSP: Wzór na a
2 − b
2 znasz ?
28 wrz 16:01
CreIser: No właśnie myślałem o tym:
92 − 4x2+4x+1 ?
28 wrz 16:03
ICSP: 9
2 − (2x + 1)
2 =

a
2 − b
2
a = 9 , b = 2x + 1 i podstawiasz do wzoru
28 wrz 16:06
CreIser: No więc 81 − 4x2 + 2, tak?
28 wrz 16:18
CreIser: Moment, 81 − 4x2+4x+2?
28 wrz 16:19
ICSP: a2 − b2 = (a − b)(a+b)
u ciebie a = 9 oraz b = 2x + 1
Teraz wystarczy ze wstawisz to do tego wzoru
28 wrz 16:23
ICSP: Dobra łap rozwiazanie :
81 − (2x+1)2 =
= 92 − (2x+1)2 =
= (9 − (2x+1))(9 + (2x+1)) =
= (9 − 2x − 1)(9 + 2x + 1) =
= (−2x + 8)(2x + 10)
28 wrz 16:24
CreIser: W książce jest rozwiązanie −4(x−4)(x+5)
28 wrz 16:34
CreIser: Więc jak będzie z tym działaniem?
28 wrz 18:02
pigor: ... , mógłbyś choć trochę wysilić te swoje szare komórki, a nie zadawać
rozkazujących... pytań w stylu jak wyżej, bo
na tym zakończył
ICSP : ... = (−2x+8)(2x+10) , skąd wystarczy
wyłączyć przed nawisy np. tak :
(−2x+8)(2x+10)= −2(x−4)* 2(x+5)=
−4(x−4)(x+5) i co, nie wstyd ci
28 wrz 18:42