Liczby
Technik:
Dobry wieczór

Liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki, a ich suma jest równa 56 znajdź te liczbę.
Wiem, że to było już na forum,ale mam pewien problem ze zrozumieniem tego

1+x+y+z=56 ale czemu jeden dzielnik to x=y*z ?
28 wrz 23:15
Garth:
1, x, y, z
1 − pierwszy dzielnik
z = 56 − drugi dzielnik
x − trzeci dzielnik
y − czwarty dzielnik
1 * 56 = 56
x * y = 56
28 wrz 23:27
Garth: Ups, cos tu pomieszalem [za szybko przeczytalem].
28 wrz 23:28
Garth:
1 − pierwszy dzielnik
z − drugi dzielnik / szukana liczba
x − trzeci dzielnik
y − czwarty dzielnik
1 * z − szukana liczba
x * y − szukana liczba
28 wrz 23:31
Technik:
z−szukana liczba ?
28 wrz 23:33
28 wrz 23:34
Garth:
Zalozmy, ze mamy liczbe a... wowczas...liczba a jest jej dzielnikiem.
28 wrz 23:34
Technik:
@pikuś czytanie ze zrozumieniem ''Wiem, że to było już na forum,ale mam pewien problem ze
zrozumieniem tego''
Widziałem to zadanie, ale nie chciałem tam spamować i dlatego założyłem nowy wątek..
28 wrz 23:36
pikuś:
x=15: ma 4 dzielniki 1, 3,5 ,15 to jednym z dzielników jest 3*5=15
1, x, y ,z ⇒ z=x*y
28 wrz 23:37
Technik:
Czyli ostatni dzielnik tej liczby to iloraz drugiego i trzeciego dzielnika ?
28 wrz 23:39
pikuś:
to
iloczyn a nie iloraz
28 wrz 23:40
Garth: Moze niekoniecznie "ostatni", bo przeciez mozemy te dzielniki ulozyc w dowolnej kolejnosci.
Precyzyjniej − jeden, ktory ponadto jest tez ta wlasnie liczba.
28 wrz 23:40
Technik:
Cześć
Eta liczyłem na Twoją pomoc i dobrze, że się zjawiłaś

1+y+z+yz=56
1+y+z+yz=56
(1+y)+z(1+y)=56
z(1+y)=56
28 wrz 23:48
Technik:
I dlatego wolę jak
Eta nie ukrywasz się pod żadnym innym nickiem Tylko pod swoim
28 wrz 23:50
28 wrz 23:54
pikuś:
O jaką Etę Ci chodzi? bo nie kojarzę ?
28 wrz 23:54
Technik:
Ale tu są jakieś liczby pierwsze skąd się one wzięły ?
28 wrz 23:55
Technik:
Eta=osoba która pomogła zrozumieć matematykę

I tak wiem, że to Ty
28 wrz 23:57
pikuś:
Wyznaczając liczbę dzielników danej liczby, rozkładamy daną liczbę na czynniki pierwsze !
29 wrz 00:01
pikuś:
Wyznacz liczbę dzielników liczby 60 ? (wiesz jak?
29 wrz 00:02
Technik:
Tak ale ja nie mam podanej tej liczby tylko sumę jej dzielników z czego wiem, że dzieli się na
pewno przez 1
29 wrz 00:02
Garth:
No ale juz przeciez wiesz, ze dzieli sie rowniez przez sama siebie...
29 wrz 00:03
Technik:
60|2
30|2
15|3
5|5
1
D60={1,2,3,4,5,6,12,15,20,30,60}
29 wrz 00:04
pikuś:
Każdą liczbę naturalną można rozłożyć na iloczyn potęg liczb pierwszych
n= p1k1*p2k2 * ..... *pnkn ,
p1, p2,...., pn −−− liczby pierwsze
k1, k1, ...., kn −−− naturalne wykładniki
liczba dzielników liczby n wraz z 1 i n
d= (k1+1)*(k2+1)*...... *(kn+1)
warto to wiedzieć !
29 wrz 00:07
Technik:
Eta tego nie wiedziałem... Skąd masz ten wzór ?
29 wrz 00:09
pikuś:
60= 2
2*3
1*5
1
ilość dzielników : d= (2+1)*(1+1)*(1+1) =
12 dzielników
czyli jeden gdzieś Ci "pożarło"
29 wrz 00:10
pikuś:
Wyznacz liczbę dzielników naturalnych
liczby
51 480
29 wrz 00:11
pikuś:
10 Ci zeżarło
29 wrz 00:12
Technik:
zeżarło go głodny jestem

51|3
17|17
1
D
51=(1,3,17,51}
480|2
240|2
120|2
60|2
30|2
15|3
5|5
1
D
480=(1,2,4,8,5,15,30,32,60,120,240,480} a powinny być 24 dzielniki tak ?
29 wrz 00:22
Technik:
Eta ja już idę spać będę jutro około 11

dziękuje za dzisiejsze tłumaczenie i mam
nadzieję jutro skończyć to zadanie

Dobranoc

29 wrz 00:24
pikuś:
Miłych snów
29 wrz 00:25
pikuś:
n=480= 25*31*51 liczba dzielników : 6*2*2= 24
29 wrz 00:29
Technik:
Eta jesteś ? Chciałbym dokończyć to zadanie
29 wrz 15:40
Technik: up
29 wrz 20:12
justa40: 3log4−4log2
29 wrz 20:47
Technik:
Spadaj mi z tym logarytmem stąd
29 wrz 20:49