Liczba
Kostek:
Liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki a ich suma wynosi 56 znajdź te liczbę ?
1,x,y,z
x+y+z=55
i dalej nie wiem ?
22 wrz 22:54
sushi_ gg6397228:
1. czym jest "z" ?
2. jaką liczbą jest szukana liczba−? (parzysta/nieparzysta) i dlaczego?
22 wrz 23:00
Kostek:
x,y,z to dzielniki tej liczby
22 wrz 23:00
22 wrz 23:04
sushi_ gg6397228:
JA SIĘ PYTAM: JAKA JEST POGODA?
TWOJA ODPOWIEDŹ: LUBIE PLACKI
22 wrz 23:04
Kostek:
Eta nie rozumiem tego zadania

sushi nie lubię placków
22 wrz 23:06
Janek191:
z = x*y
x + y + z = 55
x + y + x*y = 55
y*( 1 + x) = 55 − x
x = 3 y = 52 : 4 = 13
z = 3*13 = 39
spr.
3 + 13 + 39 = 55
Dzielniki: 1, 3, 13, 39
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. 39
========
22 wrz 23:19
Kostek: czemu x*y=z ?
22 wrz 23:20
Eta:
lub dla x=13 y=42 :14= 3
22 wrz 23:23
Kostek: Proszę podajcie jakiś link, książkę gdzie są opisane te własności ?
22 wrz 23:24
Janek191:
x = a*b to dzielnikami x są 1, a, b , a*b
22 wrz 23:26
Kostek: Janek to już napisałeś ale z czego to wynika ?
22 wrz 23:27
Kostek: Jakieś prawo, twierdzenie,własność mówiąca o tym ?
22 wrz 23:28
Janek191:
Jeżeli liczbę rozłożę na czynniki pierwsze ,
np. l = 2*17 = 34 , to ta liczba dzieli się przez 1, 2, 17, 34 = 2*17
l = p*q p, q − liczby pierwsze , to l ma dzielniki: 1, p, q, p*q
22 wrz 23:32
Mila:
Możesz zrobić tak:
k,n − liczby pierwsze,
k*n− szukana liczba
1+k+n+k*n=56⇔
(1+k)*(1+n)=56
56 można rozłożyć na iloczyny:
1*56=56 stąd 1+k=1 i 1+n=56,⇔ k=0 nie odpowiada założeniom
2*28=56 stąd 1+k=2 i 1+28⇔k=1 nie jest liczbą pierwszą
4*14=56 stąd 1+k=4 i 1+n=14⇔k=3 i k=13 to są liczby pierwsze
8*7=56 stąd 1+k=8 i 1+n=7 ⇔k=7 i n=6 nie jest liczba pierwszą
sprawdzenie pary: k=3 i n=13
1+3+13+39=17+39=56
k*n=39 − szukana liczba
22 wrz 23:36