Problem
Technik: Liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki,a ich suma jest równa 56 znajdź te liczbę.
21 kwi 20:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczba ta jest postaci:
p*q lub p3 ... gdzie p,q to liczby pierwsze
21 kwi 20:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
w pierwszym przypadku (p*q) dzielnikami będą: 1, p , q , p*q
w drugim przypadku (p3) dzielnikami będą: 1, p, p2, p3
21 kwi 20:43
Technik:
Artur ja zdaję podstawę a zadanko z roz robię żeby lepiej myśleć i nie wiem skąd
wynika to 1,p , p2 ,p3
jeśli ma 4 dzielniki wo wiem tylko tyle, że dzieli się przez 1 i przez samą siebie
21 kwi 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez 1, przez siebie i przez jeszcze tylko dwie inne liczby
i stąd wynika to co napisałem
21 kwi 20:46
Technik:
prawie rozumiem ale nie mogło by być tak
1,p,p
2,n
n−szukana liczba
21 kwi 20:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale to 'n' jest właśnie postaci p
3
21 kwi 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak samo jak w pierwszym przypadku jest postaci p*q
21 kwi 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
taki zapis pokazuje, że rozumiesz że nie jest to 'jakaś' tam liczba ... tylko liczba bardzo
konkretnej postaci
21 kwi 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
i to od razu pokazuje Ci ... że liczb postaci p3 ... których suma dzielników = 56 jest
niewiele bo:
23 = 8 <−−− jest szansa
33 = 27 <−−− jest szansa
43 = 64 >56 <−−− już nie masz szans
21 kwi 21:03
Technik:
czyli jak dzielnikami są 1,p,p
2,p
3
to teraz jakoś to pogrupować
21 kwi 21:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
dzielnikami 8 są: 1, 2, 22=4, 23=8
21 kwi 21:06
Technik: no tak
i jest ten zapis który podałeś wyżej
21 kwi 21:08
Eta:
x−− szukana liczba naturalna
x, 1,m,k −−− jej dzielniki naturalne
to: x= m*k i x+1+m+k= 56 ⇒ mk+m+k= 55
| | 55−k | |
m(k+1)= 55−k ⇒ m= |
| to tylko dla k=3 i m=13 v k=13 i m=3 |
| | k+1 | |
ta liczba jest naturalna ⇒ x=3*13=
39
spr. 39= 3
1*13
1 liczba dzielników (1+1)*(1+1)= 4 ok
suma tych dzielników: 39+1+13+3= 56 ok
powodzenia w następnych zadaniach
21 kwi 21:32
Technik: Dziękuję za rozwiązanie
21 kwi 21:34
Eta:
21 kwi 21:35
Technik: Mam takie zadnie jeszcze dostałem od nauczycielki które jest na roz ale jest tam wszystkiego po
trochu

tylko nie jestem pewny tej granicy bo dopiero poznaję definicję granicy
polecenie rozwiąż nierówność
| | 1 | | 1 | | 1 | | x+1 | |
51+ |
| + |
| +.....+ |
| ....≥125 |
| |
| | 3 | | 9 | | 3n | | x | |
czyli zacząłem od tego że muszę wiedzieć do jakiej potęgi to jest a tam jest ciąg geometryczny
nieskończony
więc wyliczam S
n
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
q= |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 1 | | 3 | |
| 1 | |
| dąży do 0 |
| 3 | |
(−3x−6)2x≥0
−3(x+2)2x≥0
−6x(x+2)≥0
x∊<−2,0> ok
21 kwi 21:53
Technik: dobrze czy do poprawki
21 kwi 22:08
jikA:
Tam po lewej stronie w wykładniku to jest nieskończony ciąg geometryczny?
21 kwi 22:22
Eta:
| | a1 | | 1 | |
dla |q|<1 limSn= S= |
| = .... = |
| |
| | 1−q | | 2 | |
pozostaje nierówność do rozwiązania :
| | 1 | | x+1 | |
5+ |
| ≥125* |
| , dla x ≠0 |
| | 2 | | x | |
125:5 =
25
21 kwi 22:22
Eta:
Właśnie

Jak napisał, tak odczytałam
21 kwi 22:23
Technik:
| | 1 | |
@Eta ale tam nie powinno być 5{1+ |
| ) na pewno się mylę, ale jak wyznaczone jest Sn to |
| | 2 | |
| | 1 | |
chyba muszę 1+ |
| oczywiście nie chcę kwestionować Twojego rozwiązania |
| | 2 | |
21 kwi 22:26
Technik: @jika tak
21 kwi 22:27
jikA:
Tak to zapisałeś że ledwo widać tą jedynkę. Możesz zrobić jak Eta pokazała i do sumy dodać
tą 1 albo przyjąć za a1 = 1 i zrobić jak Eta tylko podstawiasz za a1 = 1 i dostajesz
sumę.
21 kwi 22:34
Technik:
a mój sposób jest nie dobry
21 kwi 22:43
21 kwi 22:43
aniabb: Twój sposób jest dobry, chociaż zazwyczaj wygodniej jest używać gotowego wzoru ...
i w 6 linijce od dołu masz literówkę
22 kwi 08:57