2^63*3^60=2^2
kamczatka: 263*360=22
czemu to się równa 22 ?
28 wrz 21:44
ICSP: na pewno to się nie równa 22
28 wrz 21:45
5-latek: Noto sie sam na tym zastnow czy to sie rowna 4
28 wrz 21:46
xxxxx:
Po co zabierasz się od razu za tak skomplikowane zadania, proponuję zacząć od łatwiejszego
tego samego typu:
Uzasadnij, że
2=3
28 wrz 21:50
kamczatka: bo chodzi mi o ten przykład
| 263*360 | | 22 | |
| = |
| =0,75 |
| 261*361 | | 31 | |
28 wrz 21:59
kamczatka: 263:261=22 ale jak ten mianownik wyliczyli ?
28 wrz 22:00
28 wrz 22:01
ICSP: 8 wzór
28 wrz 22:01
dero2005:
263:261 = 263−61 = 22
28 wrz 22:02
kamczatka: to powinno być 3−1
28 wrz 22:03
28 wrz 22:06
Mila:
Może tak Ci będzie łatwiej :
| | 261*22*360 | |
= |
| = jednakowe czynniki skracasz |
| | 261*360*31 | |
28 wrz 22:08
Aga1.: Twój przykład można zapisać tak
| 263 | | 360 | | 261*22 | | 360 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 261 | | 361 | | 261 | | 360*31 | |
Skróć.
28 wrz 22:09
kamczatka: ok dzięki.
28 wrz 22:09
kamczatka: takie przykłady trafiają się na maturach ?
29 wrz 21:39
Technik: No pewnie, tegoroczna matura podstawowa zobacz sobie, było trzeba wykazać, że jest podzielna
przez 17
29 wrz 21:41
ZKS:
Na podstawie w pytaniach zamkniętych trafiają się takie zadania.
29 wrz 21:42