Wykaż
Linaa: Wykaż, że 7n+2−2n+2+7n−2n jest podzielne przez 10
28 wrz 21:31
ICSP: analogicznie do poprzedniego
pokaż że można to zapisać w postaci 10k gdzie k ∊ C
28 wrz 21:33
Linaa: a mogę oczekiwać jakiejś pomocy ? bo kompletnie nie wiem jak to zapisać
28 wrz 21:44
ICSP: a rozumiesz tamten drugi dowód ?
28 wrz 21:48
Linaa: tak, ale jak się patrzę to tamten jest łatwiejszy, tutaj wgl nie wiem jak to pogrupować
28 wrz 21:50
ICSP: = 7n+2 + 7n − (2n+2 + 2n})
i teraz staraj się grupować
28 wrz 21:51
Linaa: =7n−72+7n−(2n+22+2n)=
tak ?
28 wrz 21:55
ICSP: ab + c ≠ ab + ac
ab + c = ab * ac
28 wrz 21:57
28 wrz 21:58
Linaa: niestety nie wiem
28 wrz 22:01
ICSP: no to nie rozumiesz poprzedniego dowodu

7
n+2 − 2
n+2 + 7
n − 2
n =
= 49 * 7
n − 4 * 2
n + 7
n − 2
n =
= 50 * 7
n − 5 * 2
n =
50 * 7
n − 10 * 2
n−1 =
= 10 (5 * 7
n − 2
n−1) = 10 * k gdzie k = 5 * 7
n − 2
n−1 ∊ C
28 wrz 22:03
Linaa: dziękuję:(
28 wrz 22:10