Wielomiany
Saizou : posiada ktoś ciekawe i interesujące zadania z wielomianów ?
tak w ramach powtórek
27 wrz 20:43
Trivial:
Ja mam, ale jest mało interesujące. Wykonaj dzielenie:
| x8 + 2x6 + x5 + 2x4 + x3 + x2 + x + 1 | |
| |
| x3 + x + 1 | |
27 wrz 20:46
Basia: Nie jest trudne, ale nietypowe
Dzieląc wielomian W(x) przez x−2009 otrzymaliśmy
Q(x) = x5−1010x4+2000 i resztę R(x) = 2000
Wyznacz resztę z dzielenia W(x) przez x−2010.
27 wrz 20:49
Basia: poprawka:
Q(x) = x5 − 2010x4+2000
27 wrz 20:50
Trivial: 4000?
27 wrz 20:52
Saizou : | x8+x6+x5+x6+x4+x3+x4+x2+x+1 | |
| = |
| x3+x+1 | |
| x5(x3+x+1)+x3(x3+x+1)+x(x3+x+1)+1 | |
| = |
| x3+x+1 | |
no i jeszcze dziedzina
x
3+x+1≠0 no cóż nie ma pierwiastków wymiernych
27 wrz 20:53
Trivial: Gratulacje.
27 wrz 20:56
Saizou : W(x)=(x−2009)(x5−1010x4+200)+2000
W(2010)=(2010−2009)(20105−1010*200104+2000)+2000=
=1(20105−20105+2000)+2000=4000
27 wrz 20:56
Saizou : coś mi się zera pokićkały i przepisałem z błędem, ale wynik jest poprawny
27 wrz 20:57
Basia: @Trivial oczywiście
27 wrz 20:57
Basia:
27 wrz 20:58
Saizou : żeby nie było to poprawę
W(x)=(x−2009)(x5−2010x4+2000)+2000
W(2010)=(2010−2009)(20105−2010*20104+2000)+2000=1*(20105−20105+2000)+2000=4000
27 wrz 21:01
Basia:
Równanie z niewiadomą x
x3 + bx2 + bx + 1 = 0
Wyznacz wartość parametru b, dla którego równanie ma dwa rozwiązania.
Wyznacz te rozwiązania.
27 wrz 21:04
Trivial:
Saizou, no to teraz coś bardziej pracochłonnego:
Wykonać dzielenie:
| x8+2x7 + 3x6 − 2x3 + 2x + 1 | |
| |
| x2+1 | |
27 wrz 21:05
ICSP: Basiu dwa różne rozwiązania ?
27 wrz 21:06
Saizou : W(x)=x3+1+bx2+bx=0
(x+1)(x2−x+1)+bx(x+1)=0
(x+1)(x2+(b−1)x+1)=0
x2+(b−1)x+1=0 x+1=0
Δ=b2−2b+1−4=0 x=−1
b2−2b−3=0
(b−3)(b+1)=0
b=3 b=−1
−dla b=3
W(x)=(x+1)(x2+2x+1)=(x+1)3 co nie spełnia warunków zadania
−dla b=−1
W(x)=(x+1)(x2−2x+1)=(x+1)(x−1)2=0
x=1 x=−1
27 wrz 21:10
Saizou : 
właśnie taką opcję rozpatrzyłem
ICSP
27 wrz 21:11
Basia: różne; różne
27 wrz 21:12
Basia:

ale czy Ty
Saizou nie przerabiałeś już tego zbioru zadań (Kiełbasa) ?
27 wrz 21:14
Saizou : nie, nie posiadam go w domu i nawet tak jakoś mnie do niego nie ciągnęło
27 wrz 21:15
27 wrz 21:26
Saizou : ale nie ma co spoczywać na laurach

tylko liczyć i liczyć i liczyć......
∞ i jeszcze raz
liczyć
27 wrz 21:27
ICSP: To może ja dam zadanie :
Wyznacz wszystkie wielomiany spełniające równość :
(x−1) * f(x+1) = (x+3) * f(x−1)
o takie o zadanie
27 wrz 21:31
Basia: tylko zerowy ? to tak na oko
27 wrz 21:38
ICSP: nie
27 wrz 21:41
Mila:
Wykaż, że wielomian w(x)=x3−(p+1)x2+(p−3)x+3
ma dla p∊R trzy pierwiastki, niekoniecznie równe.
27 wrz 21:44
Saizou : Mila tam na pewno jest p−3 albo +3
27 wrz 21:57
Saizou : a nie dobrze jest
27 wrz 21:59
Saizou : W(x)=x3−px2−x2−px−3x+3=
x3−x2−px2+px−3x+3=
x2(x−1)−px(x−1)−3(x−1)=0
(x−1)(x2−px−3)=0
Δ≥0
p2+12≥0
spełnione dla każdego p∊R, zatem W(x) ma 3 pierwiastki dla każdego p∊R
27 wrz 22:02
Saizou : ICSP jakaś podpowiedź, bo nie mam pojęcia jak to zacząć
27 wrz 22:15
ICSP: Jutro
27 wrz 22:21
Mila:
Saizou,, dobrze i jeszcze jedno:
czy mogą być wśród tych pierwiastków dwa równe pierwiastki? Jeśli tak to jakie?
27 wrz 22:29
Saizou : P(x)=x2−px−3
2 równe pierwiastki mogą być dla
P(1)=1−p−3=0 −p−2=0⇒p=−2 czyli ten pierwiastek to x=1
Δ=0
p2+12=0 sprzeczność
wiec pozostaje tylko
dla p=−2, x=1
27 wrz 22:38
Basia:
Δ = p2+12 > 0 dla każdego p
więc równanie x2−px−3 ma zawsze dwa różne pierwiastki
czyli jeden z nich musiałby się równać 1
1−p*1−3 = 0
p = −2
mamy wtedy
x2+2x−3 = 0
Δ = 16
x1 = −3 x2 = 1
wiem, że o to samo Ci chodziło; napisałam to tylko nieco bardziej dokładnie
27 wrz 22:45
Mila:
w(x)=(x−1)*p(x)
p(x)=x2−px−3
Δ=p2+12 >0, zatem p(x) ma dwa różne pierwiastki, czy jednym z nich może być 1.
p(1)=0⇔p=−2
Z ciekawości liczę jaki jest drugi pierwiastek.
x2+2x−3=0
x=1 lub x=−3
dla p=−2 w(x) ma pierwiastki :1,1,−3
27 wrz 22:49
Saizou : 
tak jakoś się leniwy zrobiłem xd
27 wrz 22:50
27 wrz 23:02
Trivial:
Saizou, zajmij się zadaniem
ICSP − jest ciekawe.
27 wrz 23:05
Saizou : Trivial gdybym miał chociaż pomysł to bym coś kombinował
27 wrz 23:07
Trivial:
Oto podpowiedź:
(x−1)f(x+1) = (x+3)f(x−1)
Równanie to jest spełnione dla każdego x, a f jest wielomianem. Może warto poszukać kilku
pierwiastków f?
27 wrz 23:09
asdf: Dane są nieujemne liczby całkowite k1 < k2 < ... < km. Niech:
n = 2k1 + 2k2 + ... + 2km
Wyznacz liczbę nieparzystych współczynników wielomianu P(x) = (x+1)n.
28 wrz 00:22
asdf: i jeszcze to:
Różne wielomiany P i Q o współczynnikach rzeczywistych spełniają warunek:
P(Q(x)) = Q(P(x))
dla każdego x. Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n wielomian
P(P(...P(x))...)) − Q(Q(...Q(Q(x))...)) jest podzielny przez wielomian P(x) − Q(x).
na zielono − n razy
28 wrz 00:24