funkcja kwadratowa, wartość bezwzględna
Agata: Narysuj wykres funkcji:
• f(x)=x2−|4x−4|
27 wrz 16:05
ICSP: Rozważ przypadki gdy x ≥ 1 oraz gdy x < 1
27 wrz 16:06
Agata: Właśnie rozważam. Ale nie mogę sobie poradzić z x<1.
27 wrz 16:13
ICSP: dla x < 1 mamy |4x− 4| = −(4x − 4)
zatem
f(x) = x2 + (4x − 4) = x2 + 4x − 4
Teraz wystarczy narysować tą parabolę .
x2 + 4x − 4 = x2 + 4x + 4 − 8 = (x + 2)2 − 8 − wierzchołczek w pkt (−2 ; 8 )należy do
rozpatrywanego przedziału. POliczmy jeszcze miejsca zerowe
(x+2)2 − 8 = 0 ⇒ |x+2| = 2√2 ⇒ x = −2 − 2√2 v x = −2 + 2√2
To drugie nas może zainteresować bowiem −2 + 2√2 < 1 zatem będzie to miejsce zerowe funkcji
f(x)
27 wrz 16:18
liquid: Podstaw pod x w module wartości ze zbioru (−nieskonczonosci ; 1). Jeśli zobaczysz, że to całe
wyraże po podstawieniu jakiej kolwiek wartosci z ów zbioru jest mniejsze od zera, zapiszujesz
je z przeciwnymi znakami, jesli wieksze badz rowne, pozostawiasz jak jest.
Tu są wzory, o których mowie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html
27 wrz 16:18
Agata: Dzięki wielkie.
27 wrz 16:20