Układ współrzędnych
bezendu:

W układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów spełniający układ nierówności
| ⎧ | x+y−4≤0 | |
| ⎨ | 2x−y+4≥0 |
|
| ⎩ | y+2≥0 | |
y≤−x+4
2x−y+4≥0⇒−y≤2x+4
y≥−2
Więc który obszar będzie spełniał tą nierówność ?
27 wrz 00:14
Godzio:

To co pomiędzy
27 wrz 00:23
ICSP:
27 wrz 00:25
bezendu:
Dziękuję
27 wrz 00:26
Mila:
x+y−4≤0
2x−y+4≥0
y+2≥0
trójkąt ABC, gdzie:
A: −2=2x+4, x=−3
A=(−3,−2)
B: −2=−x+4, x=6
B(6,−2)
C=(0,4)
27 wrz 00:26
bezendu:
Mila czy Ty rozwiązywałaś te przypadki, czy policzyłaś punkty przecięcia się tych prostych
?
28 wrz 22:21
Mila:
I jedno i drugie.
28 wrz 22:39
bezendu:
A czy moje rozwiązanie jest poprawne ?
28 wrz 22:41
Mila:
Zielone źle zaznaczone
⎧ x+y−4≤0 ⇔y≤−x+4 punkty poniżej prostej y=−x+4 ( masz dobrze )
⎨ 2x−y+4≥0 ⇔−y≥−2x−4⇔y≤2x+4 punkty poniżej prostej y=2x+4, (dałeś odwrotnie)
⎩ y+2≥0⇔y≥−2 masz dobrze
28 wrz 22:51
28 wrz 22:52
bezendu:
Właśnie dlatego wychodziło, że jest to inny obszar

Dziękuję teraz wszystko jasne
28 wrz 22:52
bezendu:
5−latek nie pasuje

Teraz mam inne zadania
28 wrz 22:54