Liczby raeczywiste dla [Zbezendu]]
5-latek: Poniewaz mowiles ze bedziesz mial sprawdzian z liczb rzeczywistych to prosze .
Uproscwyrazenie
| b | | a2−b2 | |
| *3√(a2−2ab+b2)((a2−b2)(a+b)* |
| |
| a−b | | 3√(a+b)2 | |
Zadanie nr 2 Rozwiaz rownanie
Zadanie nr 3 Rozwiaz rownanie
| | x−5 | | x−4 | | 7 | | x+2 | |
√ |
| +√ |
| = |
| *√ |
| tam gdzie pierwiastki to wszystko pod |
| | x+2 | | x+3 | | x+2 | | x+3 | |
pierwiastkiem .
Zadanie nr 4
| | 4 | | 27 | | lg4 | |
Rozwiaz rownanie ( |
| )x( |
| )x−1= |
| |
| | 9 | | 8 | | lg8 | |
27 wrz 13:05
bezendu:
Fajne zadanka
27 wrz 13:17
bezendu:
Do ostatniego poproszę podpowiedź
27 wrz 13:18
5-latek: Ciesze sie ze CI sie podobaja
27 wrz 13:19
ICSP: Nie wyglądają na trudne
27 wrz 13:20
5-latek: lg4=lg2
2=2lg2 i lg8=lg2
3=3lg2 prosze podpowiedz
27 wrz 13:21
ZKS:
Jeżeli się nie pomyliłem to x = 2.
27 wrz 13:21
bezendu:
ZKS≠ bezendu
27 wrz 13:22
ZKS:
Tylko napisałem odpowiedź nie rozwiązanie.
27 wrz 13:23
5-latek: Czesc
ICSP . Pewnie ze nie sa trudne
27 wrz 13:24
ICSP: ZKS to dla Ciebie :
Czy istnieje taki parametr m aby funkcja :
sin4x − sin2xcos2x + cos4x + m(sin4x + cos4x) była funkcją stałą ?
27 wrz 13:25
ZKS:
| | 3 | |
Nie wiem czy dobrze m = − |
| ? |
| | 2 | |
27 wrz 13:34
ICSP:
27 wrz 13:34
ZKS:
Ciekawe zadanko.
27 wrz 13:35
5-latek: ICSP i
ZKS jesli bedziecie mogli to prosze mu pomoc bo ja za 20 minut spadam do pracy
.
Oczywiscie jesli sie odezwie
27 wrz 13:36
ICSP: Jak widać za proste
27 wrz 13:36
ZKS:
Wcale aż takie proste nie było to zadanie.

I tak nie zapomnę jak kiedyś mnie zagiąłeś tym
zadaniem z kamieniami czy odważnikami.
27 wrz 13:41
bezendu:
Zadanie 2
| a−2ax+x2 | | a2 | |
| − |
| | | x2 | | a2+2ab+b2 | |
| | 5 | |
| = |
| |
| (x−a)2 | | 9x2 | |
| (a−x)2(a+b)2−a2x2 | | 5 | |
| = |
| |
| x2(a+b)2 | | 9x2 | |
| (a−x−a)(a−x+a) | | 5 | |
| = |
| |
| (x−a)2 | | 9x2 | |
Czy tędy droga ?
27 wrz 13:42
ICSP: Te kamienie które tworzyły ciąg geometryczny ?
27 wrz 13:43
ZKS:
Dokładnie.

Nie mogłem wpaść na to że one tworzą ciąg geometryczny.
27 wrz 13:44
ZKS:
bezendu najpierw dziedzina.

Trochę nie sprecyzowane to zadanie ponieważ nie wiem co jest zmienną ale zapewne "x".
27 wrz 13:47
bezendu:
D=R\{0}
27 wrz 13:49
ZKS:
Nie tylko.
27 wrz 13:50
bezendu:
(a−x)2≠0 tylko jak to zapisać ?
27 wrz 13:53
ZKS:
Po prostu x ≠ a. I tam jeszcze masz a + b w mianowniku.
27 wrz 13:55
bezendu:
To teraz czy to co napisałem jest dobrze ?
27 wrz 13:57
ZKS:
Niestety nie w 4 linijce nie wiem co tam się stało.
27 wrz 14:00
ICSP: źle jest
27 wrz 14:00
ICSP: Jeżeli ja bym miał rozwiązać takie równanie to rozbiłbym lewa stronę na dwa ułamki
27 wrz 14:01
bezendu:
Poczekaj, jeszcze raz napisze.
27 wrz 14:01
27 wrz 14:13
ZKS:
Nie masz prawa aby tak upraszczać to równanie.
27 wrz 14:35
bezendu:
Czyli od której linijki jest źle ?
27 wrz 14:38
asdf:

co to za skracanie?
tak samo byś zrobił?:
27 wrz 14:41
bezendu: nie bo mam dodawanie więc nie mogę skracać
27 wrz 14:46
asdf: no to zobacz gdzie robisz błąd
27 wrz 14:52
bezendu: To może ktoś to przedstawić od początku do końca ?
27 wrz 15:01
asdf: zanim poskracałeś mogłeś to przerzucić na lewą stronę −> wspólny mianownik −> przyrównać do
zera
27 wrz 15:35
5-latek: Czemu jest rowny mianownik lewej strony?
Wobec tego pomnoz lewa i prawa strone tego rownania przez ten mianownik i licz dalej . Dobrze?
27 wrz 23:00
5-latek: Po wymnozeniu przez (x−a)
2 mamy
| | a−x | | a | | 5(x−a)2 | |
( |
| )2−( |
| )2= |
| |
| | x | | a+b | | 9x2 | |
| | a−x | | a | | 5 | | x−a | |
( |
| )2−( |
| )2= |
| ( |
| )2 |
| | x | | a+b | | 9 | | x | |
| 4 | | a−x | | a | |
| ( |
| )2=( |
| )2 i pozbadz sie kwadratu i masz dostac 2 pierwiastki |
| 9 | | x | | a+b | |
28 wrz 10:09
5-latek: Natomiast w 1 zadaniu widzisz cos pod tym duzym pierwiastkiem ? Moze jakis wzor
28 wrz 10:18
5-latek: I co
bezendu poddajesz sie ?
28 wrz 23:17
bezendu:
Nigdy się nie poddaję
28 wrz 23:19
5-latek: I to mi sie podoba
28 wrz 23:20
bezendu:
W poniedziałek rozwiąże, teraz muszę jeszcze inne zadania ogarnąć... Tam jest dużo pisania w
tych zadaniach od Ciebie
28 wrz 23:21
5-latek: Dobrze

. Wiesz to bedziesz rozwiazywal dla siebie . Wiec pamietaj o tym
Potem dam Ci jeszcze inne z wykladniczej i logarytmicznej
28 wrz 23:24
5-latek: bezendu jednak sie poddales
24 paź 10:21