przedział monotoniczności
math: mam wyznaczyć przedział monotoniczności funkcji kwadratowej
f(x)=5−x2
29 wrz 20:15
Kalumniatoris: Jak wpiszesz w google "przedział monotoniczności funkcji kwadratowej " na pierwsze miejsce
wyskoczy ci link do jednego z działów na tej stronie.
29 wrz 20:16
29 wrz 20:17
Al...: trzeba sobie podstawic F(1)=5−1=4 i tak jeszcze np −1 i 0 za F. narysuj wykres i odczytaj z
wykresu . Jeski te 3 liczby ci nie pomoga obież ich wiecej.
29 wrz 20:18
math: tak wiem, ale ta funkcja jest dziwna, co ja mam obliczyc i z czego ?
29 wrz 20:18
Al...: ja to obliczyłam ale lepiej niech sie wypisze ktos bardziej kompetentny
29 wrz 20:24
Bogdan:
Odpowiedz na pytania:
1. Jak nazywa się wykres tej funkcji.
2. Czy wykres tej funkcji ma wierzchołek? jeśli tak, to podaj jego współrzędne.
3. Czy wykres tej funkcji ma ramiona? jeśli tak, to w która stronę są skierowane, w górę
czy w dół.
29 wrz 20:27
Bogdan:
Tu poczytaj
79, zapoznaj się też z zamieszczonymi na stronie
79 zadaniami.
29 wrz 20:29
math: nie rozumiem, gdy mam postac ogólną potrafie zrobic bez problemu a z tym przykładem kicha.
29 wrz 20:38
Bogdan:
Przecież tu też jest postać ogólna.
29 wrz 20:41
Bogdan:

Co tak ciężko idzie?
f(x) = −x
2 + 5, a = −1, b = 0, c = 5
Wykresem funkcji jest parabola mająca wierzchołek w punkcie W = (0, 5).
Czy teraz już jasne?
29 wrz 21:03
math: aha, jednak czasami mam zwieche umysłową

dziekuje bardzo teraz juz wszystko jasne
29 wrz 21:13
Bogdan:
29 wrz 21:57