równania
em: Nie rozwiązując równania, oblicz sumę kwadratów pierwiastków tego równania:
9x2 − 24x + 16 = 0
Jak mam rozwiązać to zadanie "nie rozwiązując równania"?
29 wrz 19:48
tim: A istnieje takie coś jak wzory Viete'a. −−−>
1403
29 wrz 19:49
em: owszem, istnieje...

ale co ja mam z nimi zrobić, hym?
29 wrz 19:50
tim: x1 oraz x2 sa to pierwiastki kwadratowe.
Najpierw sprawdz czy istnieją tutaj pierwiastki (delta ≥ 0)
Zauważ
(a + b)
2 = a
2 + b
2 + 2ab
(a + b)
2 − 2ab =
a2 + b2
to z wzorów Viete'a
tego szukasz
29 wrz 19:53
em: timuś... te linki mi nie działają...
ale już chyba rozumiem...
to deltę muszę obliczyć, tak?
a potem Vietem?
29 wrz 19:59
tim: Link ma jeden działać

i nie timuś

−−−>
1403
Tzn sprawdzić czy delta dodatnia, potem Viete'ami. Pokaż mi wynik.
29 wrz 20:00
em: wybacz...

no delta mi wyszła 0 i nie wiem co z tym zrobić...
29 wrz 20:04
tim: Ok. Delta wyszła 0 − istnieją pierwiastki. Więc rozwiązujesz dalej.
Masz znaleźć
x
12 + x
22
Zauważasz, że
(x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 = x
12 + x
22
Podstaw z wzorów Viete'a i oblicz
29 wrz 20:06
Bogdan:
To równanie można zwinąć wzorem skróconego mnożenia.
29 wrz 20:06
tim: Można ale to już będzie jako rozwiązanie równania.
29 wrz 20:07
Bogdan:
Jeśli można zwinąć wzorem skróconego mnożenia, to znaczy że Δ = 0, czyli że jest
rozwiązanie równania.
29 wrz 20:09
tim: No dobra, tu racja
29 wrz 20:09
em: 329?
29 wrz 20:12
tim: Dokładnie

Dla sprawdzenia.
29 wrz 20:13
em: brawo!
och... jak ja jestem tępa, ale już rozumiem

dzięki...
29 wrz 20:15
Bogdan:
Podaj em swoje pełne rozwiązanie tego zadania, sprawdzimy, czy rozumiesz.
29 wrz 20:18
em: rozumiem, rozumiem...

(x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = (
−ba)
2 − 2*(
ca) = (
83)
2 − 2*(
169) =
329
mogę totak zapisać w jednej linijce?
29 wrz 20:23
tim: Tzn musisz rozpisać, dlaczego taki wzór (x1 + x2)2 − 2x1x2 a nie inny. Całe rozumowanie
ładnie opisać.
29 wrz 20:26
em: oczywiście

dziękuję za pomoc
29 wrz 20:28
Bogdan:
Ok

Nawet trzeba zapisać w jednej linijce.
29 wrz 20:32
em:
29 wrz 20:32
dada: dla liczby x =2−√3 i y= 1+2 √3 oblicz sumę kwadratów x i y
24 paź 16:23