zielony: Proszę o pomoc!
Wyznacz wartość parametru m dla którego równanie z niewiadomą x ma co najmniej jedno
rozwiązanie:
mx+m=m
2x+1
W jaki sposób to obliczyć. Wiem jak obliczyć dla równania tożsamościowego, sprzecznego i dla 1
rozwiązania, ale tego nie umiem

Pomoże ktoś? Z góry dzięki!
26 wrz 16:47
26 wrz 16:48
zielony: ale CO NAJMNIEJ jedno czyli inaczej...
26 wrz 16:55
ICSP: Tak samo.
26 wrz 16:56
zielony: nie rozumiem
26 wrz 17:00
ICSP: Wyznaczasz liczbę rozwiązań w zależności od parametru m. Później patrzysz na to co otrzymałeś i
wybierasz te m dla których funkcja ma jedno rozwiązania albo nieskończenie wiele rozwiązań.
Innej opcji nie ma.
26 wrz 17:02
zielony: nie wychodzi mi
26 wrz 17:04
ICSP: No to z czym masz problem ?
26 wrz 17:05
zielony: mam policzyć wszystkie 3 możliwości tak?
26 wrz 17:07
ICSP: Pierwszym krokiem jest sprowadzenie równania do postaci a * x = b.
W tym celu przerzucasz wszystkie x na lewo oraz wszystkie wyrazy bez x na prawo. Potem
wyciągasz x przed nawias i już masz postać a*x = b
26 wrz 17:08
zielony: czyli x*(m−m2) = 1−m
26 wrz 17:09
ICSP: 
Teraz sprawdzasz kiedy a = 0
26 wrz 17:15
zielony: dla m=0 lub m=1
26 wrz 17:16
ICSP: Teraz sprawdzasz co się dzieje z równaniem gdy m = 0 oraz co się z nim dzieje gdy m = 1
26 wrz 17:17
zielony: dla 0 wychodzi 0=1 a dla 1 −−− 0=0
26 wrz 17:22
ICSP: czyli dla m = 0 mamy sprzeczność a dla m = 1 mam tożsamość
| | −1 | |
dla m ≠ 0 i m ≠ 1 mam x = |
| − jedno rozwiązanie |
| | m | |
Podsumowując równanie : mx + m = m
2x + 1 ma :
0 rozwiązań gdy m = 0
1 rozwiązanie gdy m ∊R \{0 ; 1}
nieskończenie wiele rozwiązań gdy m = 1
Teraz odpowiedz sobie na pytanie dla jakiego m równanie ma
conajmniej jedno rozwiązanie ?
26 wrz 17:24
zielony: dla m=1
26 wrz 17:26
ICSP: nie
26 wrz 17:26
zielony: czemu? nieskończenie wiele to wiecej niż 1
26 wrz 17:28
ICSP: Trzeba jeszcze wiedzieć co znaczy słówko co najmniej
26 wrz 17:29
zielony: czyli?
26 wrz 17:32
ICSP: co najmniej jedno − jedno albo więcej
26 wrz 17:34
zielony: czyli dla m R?
26 wrz 17:37
ICSP: nadal nie, ale już zdecydowanie bliżej
26 wrz 17:39
zielony: no to które? bo zostało tylko 0 rozwiązań
26 wrz 17:41
ICSP: no od kiedy 0 rozwiązań jest większe bądź równe 1 ?
26 wrz 17:43
zielony: no przecież pisze że tylko to zostało więc niewiem które
26 wrz 17:46
ICSP: Wszystkie oprócz tego
26 wrz 17:47
zielony: czyli mR i m=1?
26 wrz 17:51
ICSP: m ∊ R \{0} bo dla m = 0 nie mamy rozwiązań
26 wrz 17:53