Rozwiąż równanie z niewiadomą x.
jano: a) (x+2)(a−1)+1=a2
ax+2a−x−1=a2 > pytanie, co dalej ?
b) (a−2)(x−1)=a2
c) a2x−a(x+1)=6x−3
d) a2x=a(x+2)−2
e) x+2=|a|(x+2|a|)
23 wrz 20:40
ICSP: np Tak :
(x+2)(a−1) = a
2 − 1
Dla a = 1 mamy :
0 = 0 − Tożsamośc ⇒ Równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla a ≠ 1
x = a − 1 − jedno rozwiązanie
Podsumowując :
a = 1 : nieskończenie wiele rozwiązań
a ≠ 1 : x = a − 1
23 wrz 20:44
jano: mam problem z c) a2x−a(x+1)=6x−3. jak należy tu zredukować ?
23 wrz 21:17
ICSP: 1. Wymnóż wszystkie nawiasy
2. x na jedną a reszta na drugą
3. Wyłączasz x przed nawias
23 wrz 21:18
jano: d) a
2x=a(x+2)−2
a
2x−ax=2a−2
x(a
2−a)=2a−a , tutaj utknąłem
23 wrz 21:33
jano: poprawka
ost linijka
...=2a−2
23 wrz 21:34
5-latek: | | 2a−2 | | 2(a−1) | |
nie sprawdzalem ale jesli x(a2−a)=2a−2 to x= |
| = |
| = policz |
| | a2−a | | a(a−1) | |
23 wrz 23:24
5-latek: | | 10 | | 10 | |
To jest to samo co np 5*2=10 to 5= |
| lub 2= |
| |
| | 2 | | 5 | |
23 wrz 23:26
ICSP: schemat taki sam.
x(a
2 − a) = 2a − 2 . Aby wyznaczyć x chcemy podzielić przez to co stoi przy x. Z racji tego ze
nie możemy dzielić przez 0 najpierw rozwiązujemy równanie :
a
2 − a = 0 ⇒ a = 0 v a = 1
Teraz sprawdzamy co się dzieje gdy a = 0 oraz a = 1
Dla a = 0
x * 0 = −2
0 = −2 Sprzeczność Czyli równanie nie posiada rozwiązania
Dla a = 1
x * 0 = 2 − 2
0 = 0 − Tożsamość
Teraz dla a ∊ R\{0 ; 1} możemy śmiało podzielić przez a
2 − a
x(a
2 − a) = 2a − 2
Podsumowując
Dla a = 1 mamy tożsamość, dla a = 0 równanie jest sprzeczne, dla a ∊R\{0;1} wyznaczyliśmy x =
23 wrz 23:26
karo: x√m=2
11 paź 17:22