Rafał28:
Masz równanie kwadratowe.
x
2 + 2mx + m
2 + 3m + 1 = 0
f(x) = x
2 + 2mx + m
2 + 3m + 1
a=1
b=2m
c=m
2+3m+1
W zależności od wartości parametru m twoje równanie się zmienia i co za tym idzie może zmieniać
się ilość rozwiązań tego równania.
Przy x
2 mamy a=1, czyli ramiona tej paraboli są do góry.
Liczymy deltę.
Δ = (2m)
2 − 4*(m
2+3m+1) = −12m − 4
Gdy Δ<0 i a>0 funkcja f(x) nie przecina prostej y=0 (osi OX)
Gdy Δ=0 i a>0 funkcja f(x) ma jeden punkt wspólny z osią OX
Gdy Δ>0 i a>0 funkcja f(x) ma dwa punkty wspólny z osią OX
Wystarczy obliczyć teraz
Δ > 0
−12m − 4>0
m < −
13
Dla m < −
13 równanie ma dwa różne rozwiązania. Jakie?
| | −b − √Δ | | −2m − √−12m − 4 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −b + √Δ | | −2m + √−12m − 4 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Podobnie wyznaczasz dla Δ = 0 , Δ < 0.
==========================================
Przede wszystkim twoje główne równanie to równanie kwadratowe w tym zadaniu. Zobacz w
podręczniku jak się ono zmienia. Co się dzieje, gdy Δ>0, Δ=0, Δ<0. Gdy współczynnik przy x
2
jest dodatni, ujemny. Oczywiście zobacz sobie graficznie na wykresie jak to wszystko wygląda.