Parametr
oo: Rozwiąż w zależności od parametru m równanie :
x2 + 2mx + m2 + 3m + 1 = 0
Co zrobić?
26 wrz 00:37
ICSP: Liczyć deltę
26 wrz 00:40
ICSP: albo i nie! Zauważyć że :
x2 + 2mx + m2 + 3m + 1 = (x2 + m)2 + 3m + 1
Teraz pytanie do ciebie :
Kiedy równanie x2 + a = 0 ma rozwiązanie ?
26 wrz 00:41
oo: kiedy a>0
26 wrz 00:43
oo: czy to nie ma znaczenia?
26 wrz 00:43
ZKS:
x2 + 2mx + m2 + 3m + 1 = 0
(x + m)2 = −(3m + 1)
x + m = ±√−(3m + 1).
26 wrz 00:43
oo: chyba mózg mi paruje
26 wrz 00:43
ZKS:
Dobra idę na spać i nie przeszkadzam.

Dobrej nocy życzę.
26 wrz 00:44
ICSP: Przecież a = 1. Jak wiemy 1 > 0
26 wrz 00:45
oo: miłej nocy, ale ten wynik x + m, w życiu czegoś takiego nie widziałam i pierwiastek z ujemnej
liczby?
26 wrz 00:47
oo: (x+m)2 = −(3m+1)
26 wrz 00:48
ICSP: i dlatego trzeba rozbić na przypadki

Najpierw pytanie :
Kiedy równanie x
2 +a = 0 ma rozwiązanie oraz ile tych rozwiązań posiada.
26 wrz 00:50
oo: ma rozwiązanie gdy x2 = √a lub − √a
26 wrz 00:52
oo: posiada 2 rozwiązania
26 wrz 00:53
oo: ale w sumie gdy x2=−a no to nie posiada rozwiązań :<
26 wrz 00:54
oo: bo nie ma kwadratu z liczby ujemniej, czyli zbiór pusty
26 wrz 00:54
ICSP: czyli równanie w postaci
x
2 + a = 0
Ma dwa
rózne rozwiązania gdy a < 0
Ma jedno rozwiązanie gdy a = 0
Nie ma rozwiązań gdy a > 0
Teraz już nie powinno byc problemów z dokończeniem
26 wrz 00:56
oo: gdy a < 0 ma dwa różne rozwiązania? to nic nie rozumiem :<
26 wrz 00:57
oo: chyba na odwrót
26 wrz 00:57
oo: jak a > 0, to ma 2 różne
a < 0 nie ma
26 wrz 00:58
oo: nadal nie wiem jak to dokończyć :<
26 wrz 00:58
ICSP: tak np równanie :
x2 − 1 = 0 ⇒ x = 1 v x = −1
a = −1 < 0 dwa różne rozwiązania :
Zauważ że moje równanie jest w postaci :
x2 +a = 0 a nie w postaci x2 = a
26 wrz 00:59
oo: okej, czyli x + m = √3m+1 lub −√3m+1 ?
26 wrz 01:02
ICSP: x + m =
√3m + 1 v x + m = −
√3m+1 − pytanie dla jakiego m
26 wrz 01:18
oo: m większego równego 0
26 wrz 09:53
wredulus_pospolitus:
patrząc na to co ustaliliście wcześniej:
x2+a = 0 ma:
2 rozwiązania gdy a<0
1 rozwiązanie gdy a=0
0 rozwiązań gdy a>0
to:
(X)2 + 3m + 1 = 0 ma:
2 rozwiązania gdy 3m+1 <0 (czyli m < −1/3)
1 rozwiązanie gdy 3m+1 = 0 (czyli m= −1/3)
0 rozwiązań gdy 3m+1 > 0 (gdy m > −1/3)
koniec zabawy
26 wrz 10:14
oo: mam to rozpisać w ten sposób?
ale tam było (x+m)2 nie samo x...
26 wrz 11:45