Rozwiąż równanie
oo: 3x3 − 5x2 + 5x − 10 = 0
Proszę o wskazówkę
26 wrz 11:42
26 wrz 11:46
oo: tak dużo liczb, jak mogę to rozpisać w prostszy sposób? Niestety nie da się wyciągnąć przed
nawias, bo zawartość nie jest taka sama..
26 wrz 11:49
ICSP: Masz tam wzory pozwalające wyznaczyć pierwiastki wielomianu III stopnia.
PO prostu niektórych wielomianów nie da się rozwiązać prostymi licealnymi metodami.
26 wrz 11:51
oo: najlepsze jest to, że przykład ten wylądował w zadaniach otwartych krótkiej odpowiedzi...
26 wrz 11:54
ICSP: no to musieli się pomylić, albo ty pomyliłeś się przy przepisywaniu
26 wrz 11:56
alfa:
bo pewnie ma być: 3x2 − 6x2 + 5x − 10 = 0
26 wrz 12:30
oo: 3x2 − 6x2 + 5x − 10 = 0
Dokładanie tak
z czego wychodzi (x−2)(3x2+5)=0
więc x1=2
a co dalej?
26 wrz 12:58
ICSP: tyle
26 wrz 13:00
5-latek: | | −5 | |
no a 3x2+5=0 to 3x2=−5 to x2= |
| i teraz sie zastamow czy z tego mozna wyznaczyc x |
| | 3 | |
czy nie . Jesli nie to dlaczego ?
26 wrz 13:01
oo: nie można bo x2 nie równa się liczbie ujemnej czyli zbiór pusty
26 wrz 13:02
5-latek: czyli bylo krotkie pytanie i padla krotka dobra odpowiedz czyli pierwiastkiem tego rownania
jest x=2 i koniec zadania
26 wrz 13:05
oo: dziękuję
26 wrz 13:09
5-latek: Na zdrowie
26 wrz 13:25