Równania i nierówności
independent22: 1. W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 25 cm. Długość promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt jest równa 3 cm. Oblicz pole tego trójkata
2. Na trójkącie prostokatnym opisano okrąg i wpisano w niego okrąg. Wiedząc, ze promień okręgu
wpisanego jest równy 2 cm, zaś opisanego 5 cm, oblicz długości przyprostokatnych tego trójkąta
3. Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30, a suma kwadratów długosci wszytskich boków
trójkąta 338. Wyznacz długość wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną
Prosze o proste wyjaśnienie, najlepiej z rysunkami. Z góry baaaaardzo dziękuje
25 wrz 17:05
25 wrz 17:08
independent22: ale ja nic z tego nie rozumiem ? tam nawet nie ma równań kwadratowych ułożonych ... poooomocy
25 wrz 17:33
Basia: ułożone są; trzeba je rozwiązać
nikt tego za Ciebie nie zrobi na klasówce, ani na maturze
25 wrz 17:39
independent22: no ale jak ja mam rozwiazać np 3 zadanie ? Mam ułożone tam niby a+b+c = 30
a2+b2+c2 = 338 i co teraz ? mam trzy niewiadome a chce obliczyć deltę np ?
25 wrz 17:41
Basia: masz trzy równania
trzecie to a2+b2=c2
podstawiasz za a2+b2 do (2) i masz
c2+c2 = 338
2c2 = 338
c2 = 169
c = 13 (−13 odpada, bo c to długość boku)
i już masz dwa równania z dwiema niewiadomymi
a+b+13 = 30
a2+b2 = 169
b = 17−a
a2+(17−a)2 = 169
dokończ już sobie
25 wrz 17:45
Basia: w końcu to chyba matematyka na poziomie rozszerzonym;
czegoś trzeba wymagać
25 wrz 17:47