okregi
agata3 : Określ ile punktów wspólnych z okręgiem O r ma prosta oddalona od środka okręgu o odległość d ,
d =2 r =7
Zgory dziękuje serdecznie
29 wrz 19:08
Bogdan:
Podaj najpierw swoje rozwiązanie, sprawdzimy.
29 wrz 19:10
29 wrz 19:11
agata3: a*2+ 7*2=2*2
a*2= 49− 4
a*2 =45
a=√45= 8*5 tak wyszło ale nie wiem czy dobrze
29 wrz 19:44
Bogdan:
Co to za obliczenia?, Co to jest
a ?
29 wrz 20:00
agata3: z Pitagorasa . chyba soc nie tak
29 wrz 20:04
Bogdan:
Wykonaj rysunek do tego zadania i zobacz rozwiązanie.
W zadaniu trzeba tylko podać, ile jest punktów wspólnych okręgu i prostej, nic więcej.
29 wrz 20:23