Ciąg arytmetyczny, dwa krótkie zadania na różnicę i na n wyrazów ciągu. Pomocy!!
karoleczek: 1) Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego mając dane:
a) Sn=204 r=6 an=49
b) Sn=578 a1=58 r=−3
c) Sn=456 r=−12 an=15
2)Wyznacz różnicę r ciągu geometrycznego mając dane:
a)Sn=518 a1=50 n=14
b)Sn=728 an=63 n=16
c)Sn=1675 n=25 an=1
24 wrz 16:59
Basia:
1a.
a
n = a
1 + (n−1)*r
stąd masz
49 = a
1 + (n−1)*6
49 = a
1 + 6n − 6
a
1+6n = 55
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
408 = a
1*n + 49n
a
1*n = 408 − 49n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
408 − 49n + 6n
2 = 55n
6n
2 − 104n + 408 = 0 /:2
3n
2 − 52n + 204 = 0
Δ itd. pamiętaj, że rozwiązaniem jest liczba naturalna dodatnia
pozostałe z zad.1 identycznie
24 wrz 17:12
karoleczek: Oki, dzięki a zadanie drugie jak?
24 wrz 17:14
Basia: popraw treść bo ciąg geometryczny nie ma różnicy, więc nie wiadomo jaki ma być naprawdę
24 wrz 17:18
24 wrz 17:23
karoleczek: Dalej tego zadania nie czaje.
24 wrz 17:26
Basia: czego nie rozumiesz ?
24 wrz 17:27