Ciąg arytmetyczny, pomocy..
karoleczek: 2)Wyznacz różnicę r arytmetycznego mając dane:
a)Sn=518 a1=50 n=14
b)Sn=728 an=63 n=16
c)Sn=1675 n=25 an=1
24 wrz 17:22
Basia:
masz podane n=14
a
14 = a
1+13r = 50+13r
518 = (50+50+13r)*7
i wylicz r
24 wrz 17:31
Janek191:
b) S
n = 728 a
n = 63 n = 16
więc
a
16 = a
1 + 15 r = 63 ⇒ a
1 = 63 − 15 r
| | a1 + a16 | |
S16 = |
| * 16 = ( 63 − 15 r + 63)*8 = 728 |
| | 2 | |
(126 −15r )*8 = 728 / : 8
126 − 15 r = 91
15 r = 126 − 91 = 35
==================
24 wrz 17:51