Prosze o pomoc
stevcio: Jan kopnal pilke, ktora zakreslila w powietrzu fragment toru opisanego rownaniem
p(x)=12x25x2 .Oblicz na jaka najwieksza wysokosc wzniosla sie pilka.
23 wrz 19:54
stevcio: p(x)=12x−25x2
minusa zapomnialem
23 wrz 20:02
Mateusz: Pomysl kiedy ta funkcja przyjmuje największą wartosc i co to jest za punkt.
23 wrz 20:20
stevcio: wierzcholek paraboli
23 wrz 20:21
Mateusz: Czyli co msisz policzyc?
23 wrz 20:25
stevcio: no wierzcholek paraboli, tylko jak sie za to wziac? Delte policzyc czy jak? widze tylko 2 dane
do delty 12x i 2/3 x2
23 wrz 20:32
stevcio: czy 12 to a 2/3 to b a x to 1 czyli c ?
23 wrz 20:32
Mateusz: Mozesz liczyc delte ale nie ma potrzeby policzysz p i wstawisz za x do wzoru funkcji i w ten
sposob tez otrzymasz wartosc q jezeli czegoś nie ma to to wynosi 0 w tym wypadku c=0.
23 wrz 20:34
Mateusz:
Nie patrzysz na wspołczynniki tylko i wyłącznie nie na zmienne
ax2+bx+c=0
a=?
b=?
c=?
23 wrz 20:35
stevcio: a=12
b=2/3
c=1
?
skad ten wzor wziales?
23 wrz 20:36
23 wrz 20:38
stevcio: nie
a=2/3
b=12 c=0 ?
23 wrz 20:39
stevcio: −25x2+12x+0=0
co mam z tym zrobic?
23 wrz 20:46
stevcio: jesli z tego mam obliczyc delte to
w=(−15;−90)
23 wrz 21:05
stevcio: 90 bez minusa
23 wrz 21:08
stevcio: rozumiem, ze odpowiedzia bedzie 90?
bo x=−15 czyli poziomo a y=90 w pionie
23 wrz 21:10