pole rombu jest rowne 12,5 a kat ostry ma miare 30 stopni . Długość boku tego ro
olala1: pole rombu jest rowne 12,5 a kat ostry ma miare 30 stopni . Długość boku tego rombu jest równe?
29 wrz 17:58
Bogdan:
Podaj wzór na pole rombu, gdy dana jest długość jego boku i miara kąta wewnętrznego.
29 wrz 18:03
Bogdan:
W razie trudności z przypomnieniem sobie wzoru na pole rombu, kliknij tu
866.
29 wrz 18:11
olala1: wzór to chyba P=a*h*sin30 stopni ? ale mi nic w taki sposób nie wyszło
29 wrz 18:12
olala1: ok wiem gdzie tkwi bład
29 wrz 18:13
Bogdan:
P=a*h*sin30 stopni − co to jest ?
29 wrz 18:43
olala1: dziekuje juz rozwiazałam to zadanie

a=5
29 wrz 18:53
Bogdan:
Dobrze, sprawdź, czy masz takie zapisy:
| | 1 | |
12,5 = a2*sin30o ⇒ 12,5 = a2* |
| i a > 0 |
| | 2 | |
a
2 = 25 ⇒ a = 5.
29 wrz 18:56
olala1: teraz już tak

)))))))))
29 wrz 18:58
Bogdan:
29 wrz 19:00
olala1: a ma takie zadanie ze boki trójkąta prostokątnego maja długość 5 i 13 wyznacz długość
trzeciego? no i stosuje twierdzenie pitagorasa ale wychodza mi brzydkie liczby ?
29 wrz 19:02
tim: Bogdanie... Oglądałeś zadania z OM oraz
OMG z tego roku?
29 wrz 19:02
tim: Rozważamy dwie możliwości.
13 jest przyprostokątną
52 + 132 = x2
x = √194
lub
13 jest przeciwprostokątną
52 + x2 = 132
x = 12
29 wrz 19:03
olala1: da sie z tym cos zrobić?
29 wrz 19:03
olala1: dokładnie takie liczby mi wyszły
29 wrz 19:05
tim: Koniec zadania
29 wrz 19:05
olala1: to takie dwa rozwiazania mam zapisać?
29 wrz 19:05
tim: Tak. Rozpisać oby dwa przypadki i odpowiedź
29 wrz 19:06
olala1: aha... Dzieki wielkie
29 wrz 19:08