Wielomiany, miejsce zerowe i nierwóność.
Matiii: Dany jest wielomian W(x)= x3 + ax2 +bx + 6. Reszta z dzielenia wielomianu przez (x+1) jest
równa 10 i wiadomo, że wielomian jest podzielny przez (x+3).
a) Wykaż, że ten wielomian ma dokładnie jedno miejsce zerowe.
b) Rozwiąż nierówność (−W(x)) (2−x)2 ≤ 0
22 wrz 16:00
Matiii: Da rade ktoś pomóc ? Bardzo pilne, z góry dziękuję.
22 wrz 16:04
ICSP: Rozwiąż układ równań :
w(−1) = 10
w(3) = 0
Z niego wyliczysz a oraz b
Dalej już nie powinno być większych problemów
22 wrz 16:08
bezendu:
W(x)=x
3+ax
2+bx+6
W(−1)=−1+a−b+6=10
W(−3)=−27+9a−3b+6=0
a−b=5 ⇒a=5−b
9a−3b=21
9(5−b)−3b=21
45−9b−3b=21
−12b=−24
12b=24
b=2
a=5−2=3
W(x)=x
3+3x
2+2x+6
b) zrób sam
22 wrz 16:09
Matiii: a może ktoś wytłumaczyć krótko rozwiązanie a ?
22 wrz 18:42
bezendu: W zadaniu masz wszystko podane: W(−1)=10 ∧W(−3)=0. Tworzysz układ równań i rozwiązujesz
22 wrz 18:50
Matiii: a no tak, teraz widze, jak byś jeszcze podał jak wyglada ten wzór dzięki któremu mamy −1 i −3 a
nie +1 i +3 byłbym baardzo wdzieczny
22 wrz 19:33
Matiii: dobra rozumiem, moja głupota. Dzieki wielkie za pomoc
22 wrz 19:35
bezendu:
Wzór wielomianu W(x) masz podany w zadaniu przecież

Ja tylko podstawiam za x
22 wrz 19:35
Matiii: aha, jeszcze jak wykazałem że jest jedno miejsce zerowe, jest to a czy b ?
22 wrz 19:35
22 wrz 19:37
Matiii: może ktoś b obliczyć, wychodzi mi magia, naprwde nie wiem czemu wydawało sie łatwe
22 wrz 21:17
Matiii: Naprawde liczyłem pare razy nie wiem co z tym zrobic
22 wrz 21:49