zbieżnosć szeregu
studenciak: Znajdź obszar zbieżności szeregu:
wyszło mi x1=
12e +
12
x2= x1= −
12e +
12
ale bardziej mnie interesuje, w którym x'sie jest rozbieżny, zbieżny

dzięki z góry
21 wrz 20:59
studenciak: x2 = −1/2e +1/2 *
21 wrz 21:00
Krzysiek: nie wiem co to jest x1 i x2.
aby znaleźć ten obszar skorzystaj z kryterium Cauchy'ego i policz granicę:
limn→∞ n√|an|
21 wrz 21:12
studenciak: x1 oraz x2 jest to granica zbieżności ciągu
x∊(−12e+12, 12e+12 )
teraz muszę tylko sprawdzić, czy po podstawieniu tych x'sów w szereg jest rozbieżny z zbieżny,
od tego zależy, czy na granicy jest otwarty, czy zamkniety przedział
21 wrz 21:16
studenciak: zbieżności szeregu*
21 wrz 21:17
Krzysiek: tylko zanim sprawdzisz zbieżność na końcach przedziału to pasowałoby wyznaczyć obszar
zbieżności...jak dla mnie źle to wyznaczyłeś.
21 wrz 21:21
studenciak: pod t podstawiłem t=2x−1, wyszło 1/e
następnie −1/e < 2x−1 < 1/e
a więc x∊(−1/2e+1/2, 1/2e+1/2 )
21 wrz 21:43
Krzysiek: "...a więc x∊(...)"
no nie,to nie jest prawda.
a dlaczego nie jest? polecam poczytać np. tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/211422.html
a jak sprawdzić na końcach przedziału zbieżność? po prostu wstaw za 'x' t wartość.
raz jest rozbieżny szereg a raz jest warunkowo zbieżny(trzeba skorzystać z kryterium Leibniza)
21 wrz 21:48