Liczba e w ciągach
Kisałka: wiedząc, że lim(1+a
n)
1/an o ile lim a
n = 0 i a
n jest różny od 0 dla n należącego do
naturalnych, oblicz granicę ciagu o wyrazie ogólnym e
n:
e
n= (n
3+3/n
3)
3n3
e
n= (1− 2/n)
−n
e
n = (n
2 −1/n
2)
n2−1
uczę się do sprawdzianu i po prostu nie rozumiem o co w tym chodzi, a nie, że nie mam zadania
domowego i próbuje sie wymigac
16 wrz 22:27
Krzysiek: zapisuj poprawnie przykłady, bo teraz tylko w b) mamy do czynienia z liczbą 'e'
| | −2 | | −2 | |
zatem: b) (1−2/n)−n=[(1+ |
| )−n/2](−2/n)*(−n)=[(1+ |
| )−n/2]2=e2 |
| | n | | n | |
16 wrz 22:37
Kisałka: przykłady są dobrze przepisane, tylko nie umiem robić kreski ułamkowej
16 wrz 22:42
Basia: zapis beznadziejny
w trzecim ten sam błąd
poza tym:
wiedząc, że lim (1+a
n)
1/an =
e...................
| | 3 | | 1 | | n3 | |
w (1) an = |
| |
| = |
| |
| | n3 | | an | | 3 | |
| | n3+3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )3n3 = (1+ |
| )3n3 = [(1+ |
| )n3/3 ]9 → e9 |
| | 3 | | n3 | | n3 | |
| | 2 | | 2 | |
(1− |
| )−n = [(1+ |
| )−n/2]2 → →e2 |
| | n | | −n | |
| | n2−1 | | 1 | |
( |
| )n2−1 = (1− |
| )n2−1 = |
| | n2 | | n2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )n2(1− |
| )−1 → e−1*(1+0)−1 = e−1 = |
| |
| | n2 | | n2 | | e | |
16 wrz 22:46
Krzysiek: przykłady są dobrze przepisane? to w takim razie:
a),c) zmierza do ∞
ps nie trzeba kreski ułamkowej (po lewej stronie masz napisane jak ją zrobić) wystarczą
nawiasy...
16 wrz 22:47
Basia:
nawiasu też nie umiesz ?
| n3+3 | |
| = (n3+3)/n3 ≠ n3+3/n3 |
| n3 | |
16 wrz 22:48