Jednokładność
bezendu:

Wyznacz współrzędne środka jednokładności w której obrazem okręgu o równaniu (x−16)
2+y
2=4
jest okrąg o równaniu (x−6)
2+(y−4)
2=16, a skala tej jednokładności jest ujemna
| | 16+6 | | 0+4 | |
S|AB|=( |
| , |
| )= (11,2) |
| | 2 | | 2 | |
ok ?
21 wrz 20:06
bezendu: ?
21 wrz 21:28
Eta:
ok
21 wrz 21:30
bezendu:
A co jak jednokładność byłaby dodatnia ?
21 wrz 21:31
Eta:
Chyba skala dodatnia
21 wrz 21:32
bezendu: no tak skala

przepraszam
21 wrz 21:34
Mila:

r=2 −promień mniejszego okręgu
R=4− promień większego okręgu
A=(6,4)
B=(16,0)
Z definicji jednokładności: niech S=(x
s,y
s)
SA
→=−2SB
→
SA
→=[6−x
s,4−y
s]
SB
→=[16−x
s,0−y
s]
[6−x
s,4−y
s]=−2*[16−x
s,−y
s]⇔
6−x
s=−32+2x
s
4−y
s=2y
s
II sposób:
Możesz też skorzystać z wzoru:
S=(a,b) środek jednokładności, k=−2 , A=(x',y')=(6,4), B=(x,y)=(16,0)
x'=k*(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
| | 38 | |
6=−2*(16−a)+a⇔6=−32+2a+a⇔38=3a ⇔a= |
| |
| | 3 | |
| | 4 | |
4=−2*(0−b)+b⇔2b+b=4⇔b= |
| |
| | 3 | |
21 wrz 21:35
PW: Promienie okręgów są równe 2 i 4, jednokładność przekształcająca pierwszy z nich na drugi ma
więc skalę 2 lub −2, zatem w tym zadaniu skala jest równa −2. Dlaczego uważasz, że środek
jednokładności leży pośrodku AB? Wtedy skala byłaby równa −1.
21 wrz 21:35
bezendu:
PW Czyli to zadanie jest źle zrobione ?
21 wrz 21:38
Eta:
Jasne,że źle !
21 wrz 21:39
bezendu:
A post 21:30 ?
21 wrz 21:39
Eta:
Podpucha
21 wrz 21:48
5-latek: Znasz piosenke Budki Suflera pt Nie wierz nigdy kobi
Ecie ?

Wtedy grali bez K. Cugowskiego
21 wrz 21:49
bezendu:
Eta
21 wrz 21:49
Eta:

Witam "małolatka'

Dla
bezendu 
. ( robaczywka
21 wrz 21:53
5-latek: bezendu .Usmiechniuj sie ladnie do
Ety zaraz CI sie humor poprawi
21 wrz 21:54
bezendu:
Mila dziękuję za rozwiązanie
Eta 
również robaczywka
21 wrz 21:57
Eta:
21 wrz 21:57
5-latek: Witam CIe
Eta
21 wrz 21:58
21 wrz 22:00
bezendu: 5−latek widziałem ( zmień kolor nick'u)
21 wrz 22:01