Parabola
bezendu:
| | 1 | |
Uzasadnij, że każdy punkt paraboli o równaniu y= |
| x2+1 jest równoodległy od osi Ox i od |
| | 4 | |
punktu F(0,2)
|FS|=
√(2−0)2+(2−2)2=2
|SO|=
√(2−2)2+(0−2)2=2
ale to nie jest żaden dowód bo parabola ma nieskończenie wiele punktów więc jak zrobić to
zadanie ?
21 wrz 20:39
Nienor: Zmienić sobie treść:
Znajdź zbiór punktów(wzór), które są równoodległe od osi OX i punktu F(0,2)
Może to pomoże.
21 wrz 20:41
Nienor: I jak idzie
21 wrz 21:00
Bogdan:

Kiedyś w programie nauczania geometrii analitycznej w szkole średniej były wiadomości
o paraboli, hiperboli, elipsie.
Podaję garść informacji (nie wszystkie) o paraboli.
Definicja paraboli:
Parabola jest zbiorem punktów równoodległych od prostej (zwanej kierownicą paraboli)
i punktu (zwanego ogniskiem paraboli).
| | 1 | | 1 | |
y = ax2, a = |
| ⇒ p = |
| , p − parametr paraboli, |
| | 2p | | 2a | |
| | 1 | | 1 | |
p = c + d, ognisko paraboli F = (c, 0), kierownica k: = y = −d, c = |
| p = |
| |
| | 2 | | 4a | |
c = d
P = (x
P, y
P) − punkt na paraboli, |PQ| = |PF| = r
21 wrz 21:01
bezendu:
Z tego warunku też nie mogę rozwiązać, myślę jeszcze nad innym sposobem
21 wrz 21:01
bezendu:
Bogdan Mógłbyś podać mi źródło skąd masz tak ciekawe informacje ?
21 wrz 21:03
Nienor: Wybierasz sobie punkt P(x,y)
|FP|=
√x2+(y−2)2
|OxP|=|y|
|FP|=|OxP|
√x2+(y−2)2=|y|
x
2+(y−2)
2=y
2
x
2+y
2−4y+4=y
2
4y=x
2+4
21 wrz 21:09
Nienor: Bogdan to było do mnie

Patrz na godzinę postów.
21 wrz 21:09
Bogdan:
Uczyłem się tego w szkole. Informacje o krzywych stożkowych znaleźć można w każdym
porządnym podręczniku do geometrii analitycznej, np. "Geometria analityczna w zadaniach"
− Edward Kącki, Danuta Sadowska, Lucjan Siewierski, "Zadania z rachunku wektorowego
i geometrii analitycznej" − Bogusław Gdowski, Edmund Pluciński.
Myślę, że w Internecie tez można znaleźć wiele publikacji na ten temat.
21 wrz 21:12
bezendu: OK, dziękuje
21 wrz 21:23
bezendu: dziękuję*
21 wrz 21:28
5-latek: Np w ksiazce Matematyka dla klasy 3 piecioletniego technikum i liceum zawodowego Stefan
Straszeiwcz z 1972r i ten sam autor Matematyka dla klasy 3 liceum ogolnoksztlcacego (mam ja
od
Krystek 
dla Ciebie Krysiu . jest ona z 1979r
21 wrz 21:29