TRYGONOMETRIA
JANEK: TGX+CTGX=2 OBLICZ
A) TGX−CTGX
PROSZE O POMOC
21 wrz 17:48
asdf: prosze o wlasne obliczenia
21 wrz 17:52
JANEK: POMOŻE KTOŚ
21 wrz 17:52
sushi_ gg6397228:
TAK, WEŹMIEMY KIJA i POGONIMY TEGO ŚMIERDZĄCEGO LENIA
21 wrz 17:54
Patryk: tgx+ctgx=2 tego ctg x można rozpisać jako odwrotność tgx i dac podstawienie tgx=t
21 wrz 17:54
JANEK:
| | 1−2SIN2X | |
TGX−CTGX= |
| |
| | SINX COSX | |
I NIE WIEM CO DALEJ
21 wrz 17:56
Patryk: sinxcosx można zwinąć do wzoru tylko z funkcja sinus
21 wrz 18:00
JANEK: JEDNAK TO MI NIC NIE MÓWI
21 wrz 18:02
JANEK: ?
21 wrz 18:04
21 wrz 18:05
JANEK: I CO DALEJ?
21 wrz 18:06
Patryk: masz równanie sin2x=1 ,trzeba je rozwiązać ,wiesz jak ?
21 wrz 18:07
JANEK: NIE NIESTETY
21 wrz 18:14
21 wrz 18:16
JANEK: | | π | |
X= |
| +2Kπ⇒K∊C OTTO CHODZIŁO |
| | 4 | |
21 wrz 18:24
Patryk: | | π | |
x= |
| +kπ ← dokładnie o to |
| | 4 | |
21 wrz 18:26
JANEK: WIEC ZADANIE ROZWIĄZANE
21 wrz 18:30
JANEK: JESZCZE JEDNO TYLKO PODPUNKT B
TGX+CTGX=2
OBLICZ
TG3X+CTG3X
21 wrz 18:35
asdf: zadanie nie rozwiązane...
b)
a+b = 2
a3 + b3 = (a+b)(a2 − ab + b2)
21 wrz 18:38
JANEK: NIE WIEM COS TO ZADANIE MI NIE WYCHODZI
21 wrz 18:47
bezendu: Wyłącz Caps Lock
21 wrz 18:48
Patryk: w tym A masz odp 0
21 wrz 18:52
JANEK: ok
wiesz jak zrobic to zadanie?
21 wrz 18:52
Patryk: zle mówiłem,nie trza było liczyć równania
21 wrz 18:52
Patryk: jest zero ?
21 wrz 18:53
JANEK: nie odp jes 2
21 wrz 18:55
asdf: Kolego, umiesz ulozyc sensowne zdanie i napisac swoje obliczenia lub dokladnie o co Ci chodzi?

bo "nie rozumiem", "nie wiem jak zrobic" nie wiele wnosi. Nie lepiej jest napisac gdzie sie
gubisz albo ewentualnie czego nie rozumiesz?
21 wrz 18:56
Patryk: tgx=t
tgx+ctgx=2
| | 1 | |
a)t− |
| za t wstawiam 1 i mam 0 |
| | t | |
| | 1 | |
b)t2+ |
| za t wstawiam 1 i mam 2 |
| | t3 | |
21 wrz 19:03
Patryk: zamaist 2 to 3 w b
21 wrz 19:04
JANEK: ok
tgx+ctgx(tg
2x−tgxctgx+ctg
2x)
| | −1 | | −1 | |
=−tgx−ctgx(tg2x+ctg2x)= |
| (tg2x+ctg2x)= |
| (tgx+ctgx)2−2sinxcosx |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
na tym sie zatrzymałem i nie co dalej
21 wrz 19:08
JANEK: ok tx
21 wrz 19:13
PW:
Patryk o 19:03 był na dobrej drodze (ale samo podstawienie nie daje pełnego rozwiązania −
trzeba jeszcze mieć pewność, że innych nie ma.
t
2−2t+1=0
(t−1)
2=0
t=1
Tylko liczba 1 jest rozwiązaniem, a więc
tgx=1,
czyli również ctgx=1.
Do udzielenia odpowiedzi wcale nie musimy ustalać jaki jest x (nie pytali o to, więc i punktów
za to nie będzie, trzeba dążyć bezpośrednio do celu jakim jest obliczenie wartości zadanego
wyrażenia).
21 wrz 22:25