średnica
oli: długość średnicy okręgu x2+16x+y2−18y+95=0 jest liczbą należącą do przedziału ?
ja policzyłam to tak (x2+16x+8) − 8 + (y2 − 18y +81)−81 +95
(x+√8 ) + ( y − 9 )2 = −16 czyli jest sprzeczne . a może coś się pomyliłam..
21 wrz 16:42
asdf:
x2 + 2*8*x + y2 − 2*9*y + 95 = 0
x2 + 2*8*x + 64 + y2 − 2 * 9 * y + 81 + 95 − 64 − 81 = 0
...
21 wrz 16:44
ICSP: x2 + 16x + 8 ≠ (x + √8)2
21 wrz 16:44
oli: w odp jest ze nalezy od (13,15)
21 wrz 16:48
asdf: super
21 wrz 16:49
oli: no a z tego nie wychodzi. i nie widze potrzeby pisania złośliwie
21 wrz 16:51
ICSP: x2 + 16x + y2 − 18y + 95 = 0
x2 + 16x + y2 − 18y = − 95
x2 + 16x + 64 + y2 − 18y + 81 = −95 + 81 + 64
(x+8)2 + (y − 9)3 = 50
zatem r = √50 ⇒ d = 2√50 = 10√2
ale jak wiemy :
1,3 < √2 < 1,5 // * 10
13 < 10√2 < 15
21 wrz 16:52
21 wrz 16:52
21 wrz 16:53
oli: tak tez mi wyszło , nie wiedziałam co dalej . dzieki
21 wrz 16:55
ICSP: jeśli nie wiesz co dalej to np bierzesz kalkulator i obliczasz przybliżoną wartość. Później
dopasowujesz przedział.
21 wrz 16:57
oli: a jeszcze zapytam skad jest wartosc 1,3 i 1,5 ?
21 wrz 16:59
asdf: √2 = ~1.41
21 wrz 17:00
oli: już wszystko rozumiem . dziękuję
21 wrz 17:02