dorowadz do jak najprostszej postaci
zaćmiona: Proszę o pomoc

Rozwiązywałam zadanie do połowy i stanęłam...
Doprowadź do jak najprostszej postaci
| x−1 * y4 *(x−1 *y)3 | |
| |
| (x2 * y−1)−1 x2*y2 | |
no i z tego wszystkiego wyszło mi x
−5 * y
4 (nie wiem czy dobrze) no i następnie miałam
podstawić za x
3√4 a za y
6√2 i obliczyć. Nie wiem jak z tym dalej ruszyć... pogubiłam się
w tym wszystkim... ratujcie.
Z góry bardzo dziękuje
21 wrz 15:02
21 wrz 15:12
21 wrz 15:13
zaćmiona: Ok dziękuję znalazłam ten błąd bo w mianowniku tam będzie x0 a nie do x−1 ale jednak dalej
nie wiem co z tym zrobić te pierwiastki 6 stopnia...
21 wrz 15:15
zaćmiona: No bo x {−4} to jest to samo co 1/ x4
21 wrz 15:17
5-latek: | x−1*x−3*y4*y3 | | 1 | |
| =x−4*y4= |
| *y4 |
| x−2*y1*x2*y2 | | x4 | |
Mozesz tak
3√4=4
1/3 a
6√2=2
1/6 i teraz podstawiaj
21 wrz 15:31
5-latek: natomiast 4
1/3=(2
2)
1/3=2
2/3
21 wrz 15:39
zaćmiona: Nie jestem aż tak zaawansowana z matmy... nie wiem jak liczyć kiedy ma się ułamki w wykładniku.
Jestem dopiero w I klasie liceum...
21 wrz 16:22
5-latek: To liczenie mialas w gimnazjum przeciez
dalem CI ten link o godz 15.13
tam masz taki wzor
(am)n=am*n to np (2
2/3)
4=2
2/3*4=2
8/3 −−−−przeciez
umiesz pomnozyc ulamek przez liczbe calkowita .
(2
1/6)
4 =2
1/6*4=2
4/6=2
2/3 −−−− widzisz ze mnoze i potem skracam ulamek
| | 22/3 | |
czyli = |
| teraz popatrz znowu na ten link i tam jest wzor |
| | 28/3 | |
| | am | | 1 | |
|
| =am−n wiec = 22/3−8/3=2−6/3=2−2= |
| = policz |
| | an | | 22 | |
Pocwicz zadania zamieszcone w tym linku
21 wrz 16:57
zaćmiona : a dobra dzięki zrozumiałam to chyba. stopień pierwiastka daje się w mianowniku tego wygładnik
a ogólny wykładnik w liczniku bo na początku wgl nie wiedziałam skąd to się bierze

Działania na potęgach znam ułamki podzielić też potrafię haha
22 wrz 12:09