Podanie wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 2,3,5 nie większych niż 5
Tomek: Podanie wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 2,3,5 nie większych niż 500. Wiem tylko
tyle że tych liczb (naturalnych, nie większych niż 500 jest 501).
20 wrz 13:39
Basia: podzielnym przez 2, i przez 3, i przez 5 na pewno nie jest 501
więc napisz najpierw porządnie treść
20 wrz 13:41
wredulus_pospolitus:
Basiu ... on dobrze napisał
napisał, że liczb naturalnych nie większych niż 500 mamy 501 (sztuk) ... ale nie wie ile z nich
jest podzielnych przez 2 i 3 i 5
20 wrz 13:43
wredulus_pospolitus:
do autora:
liczba podzielna ma być przez 2 i 3 i 5, czy przez 2 LUB 3 LUB 5
20 wrz 13:44
Tomek: Chyba lub. Wiem że rozwiązanie ma być podane w takim zapisie który składa się z 3 kół i w
środku częścią wspólną jest 17 (2*3*5=30 500/30=16 z resztą + dodajemy cyfrę zero = 17)
Tak nam podał wykładowca na zajęciach. I tylko tyle wiem, a jak wyliczyć resztę to nie umiem
już.
20 wrz 13:47
wredulus_pospolitus:
chyba ... to ryba
20 wrz 13:48
Tomek: A mógłbyś mi podać rozwiązania dla lub

?
20 wrz 13:48
wredulus_pospolitus:
wykładowca

student

<szczena>
to Ty bladego pojęcia nie masz o zadaniu

patrząc na rozwiązanie ... mamy tutaj podzielne przez 2
i 3
i 5
a najmniejsza liczba (naturalna dodatnia) podzielna przez WSZYSTKIE te liczby to 2*3*5 = 30
<−−− taka oto
więc szukasz ile liczb, które są podzielne przez 30
20 wrz 13:50
ICSP: najmniejsza to 0

"Naturalnych nie większych niż 500 jest 501"
20 wrz 13:52
Tomek: A więc 501 (o tyle mamy liczb w zbiorze?) 501/30=16 z resztą 16*30=480 tyle jest liczb w tym
zbiorze podzielnych przez 2 i 3 i 5
20 wrz 13:53
wredulus_pospolitus:
tyle znaczy ile

480

czy co
20 wrz 13:54
Tomek: Znaczy przepraszam. W zbiorze od 0 do 500 jest 16 liczb podzielnych i przez 2 i 3 i 5.
20 wrz 13:55
Tomek: Wykładowca podał że jest 17. Dlaczego?
20 wrz 13:56
wredulus_pospolitus:
jest ich 17
0
30
60
90
120
150
180
210
240
270
300
330
360
390
420
450
480
20 wrz 13:57
ICSP: 0 , 30 , 60 , 90 , 120 , 150 , 180 , 210 , 240 , 270 , 300 , 330 , 360 , 390 , 420 , 450 , 480
17 liczb
20 wrz 13:57
Tomek: Tak samo podał że wspólnych liczb podzielnych przez 2 i 3 jest 70.
2*3=6
Przecież 501/6=83,5
20 wrz 13:58
Tomek: No dobra, teraz rozumiem skąd się wzięło te 17 liczb.
Czyli można to obliczyć ciągiem ?
Gdzie:
a1=0
a2=30
an=501
r=30
Wychodzi 531=30n | :30
n=17,7 czyli 17
20 wrz 14:02
Garth: 501/6 = 83,5...czy rozumiesz w ogole sens tego zadania? Co to za kierunek studiujesz?
20 wrz 14:02
Garth:
Tak, mozna ciagiem. Masz policzyc, ile jest liczb podzielnych przez 30 [czyli 0, 30, 60,... −
bo te liczby przy dzieleniu przez 30 nie daja reszty] w zbiorze liczb 0, 1, 2, 3, ... , 500.
20 wrz 14:05
Tomek: Informatyke
20 wrz 14:05
ICSP: a
1 = 0 , a
2 = 30 , a
n = 501

Co to za ciąg ? Bo na pewno nie arytmetyczny.
20 wrz 14:06
Garth:
an − powinien byc ostatni wyraz podzielny przez 30 z zakresu 0−500.
20 wrz 14:07
Basia:

podzielne przez 2 to: 0,2,4,....,500; jest ich 251
podzielne przez 3 to 0,3,6,.....,498; jest 167
podzielne przez 5 to 0,5,10,...,500; jest ich 101
podzielne przez 2 i 3 ⇔ podzielne przez 6
to są: 0,6,12,.....,498 jest ich 84
podzielne przez 2 i 5 ⇔ podzielne przez 10
to są: 0,10,20,....,500; jest ich 51
podzielne przez 3 i 5 ⇔ podzielne przez 15
to są: 0,15,30,....,495; jest ich 34
podzielne przez 2 i 3 i 5 ⇔ podzielne przez 30
to są: 0,30,60,....,480; jest ich 17
84 − 17 = 67
51−17 = 34
34 − 17 = 17
251−34−67−17 = 251 − 118 = 133
167−67−17−17 = 100−34 = 66
101 − 34−17−17 = 101 − 68 = 33
podzielnych przez 2 lub 3 lub 5 jest:
133+33+66+34+17+67+17
policz sobie
20 wrz 14:07
ICSP: a
1 = 0
a
2 = 30
.
.
.
a
n =

z teorii wiesz ze a
n = a
1 + (n−1)r oraz zę r = a
2 − a
1
r = a
2 − a
1 = 30 − 0 = 30
a
n = 30n − 30 − to jest wzór ogólny twojego ciągu Teraz szukamy takiego największego n ∊ N aby
była spełniona nierówność :
a
n ≤ 501 ⇒ 30n − 30 ≤ 501 ⇒ 30n ≤ 531 ⇒ n ≤ 17,7 ⇒ n = 17
20 wrz 14:09
Tomek: Dziękuję Basiu.
Teraz zachodzi pytanie. Tobie Basiu wyszło, że liczb podzielnych na 6 jest 84. Później od 84−17
czyli 67. Wykładowca podał 70. Jego błąd? Prosiłbym jeszcze jakieś obeznane osoby o
sprawdzenie rozwiązania Basi.
20 wrz 14:12
Basia:
a1 = 0
r=6
500:6 = 83 reszta 4
an = 6*83 = 498
498= 0+(n−1)*6
498 = 6n − 6
6n = 504
n = 84
i nie ma inaczej
20 wrz 14:16
Tomek: W takim bądź razie widzę, że z jego tytułami naukowymi dodali mu możliwość tworzenia własnych
rozwiązań w matematyce.
Basiu, mógłbym Cię prosić jeszcze o rozwiązanie zadania.
"Mamy liczby całkowite naturalne 100 ≤ x ≤ 999
Ile jest liczb w tym zbiorze podzielnych przez 13 lub 15 lub 17?
20 wrz 14:17
Garth:
Mozesz obliczyc, ile jest liczb podzielnych przez 13 w tym przedziale, pozniej przez 15, a
pozniej przez 17. Nastepnie przy sumowaniu wszystkich sprawdz, czy istnieja takie, ktore sa
jednoczesnie podzielne przez 2 lub 3 z tych liczb, zeby nie policzyc ich dwu lub trzykrotnie.
20 wrz 14:20
20 wrz 14:25
Basia:
tak samo musisz to robić
100:13 = 7 reszta 9
czyli najmniejsza podzielna przez 13 to 13*8 = 80+24 = 104
999:13 = 76 reszta 11
czyli największa podzielna przez 13 to 13*76 = 988
a1 = 104
r=13
an = 988
an = a1+(n−1)*r
988 = 104+(n−1)*13
988 − 104 = 13n − 13
884+13 = 13n
897 = 13n
n = 69
podzielnych przez 13 masz 69
teraz policz ile jest w przedziale <100;999> podzielnych przez 15
a ile podzielnych przez 17
podaj wyniki to sprawdzimy
20 wrz 14:25
20 wrz 14:28
Basia: nie wiem; musiałabym liczyć;
a byłoby wskazane żebyś Ty sam coś policzył jeżeli masz to zrozumieć
będę brutalna, ale prawda jest taka, że bez zrozumienia takich zagadnień nie masz czego szukać
na informatyce
20 wrz 14:32
Basia: na oko wygląda poprawnie, ale nie liczyłam dokładnie
20 wrz 14:37
Tomek: To rozwiązanie Basiu co Ty przedstawiłaś rozumiem.
Dla liczb podzielnych przez 15 w zbiorze <100;999> jest:
a1=105 (7*15)
a2=120 (8*15)
r=15
an=990 (66*15)
990=105+(n−1)*15
990−105=15n−15
885+15=15n
900=15n
n=60
Dla liczb podzielnych przez 17 w zbiorze <100;999> jest:
a1=102 (6*17)
a2=119 (7*17)
r=17
an=986 (58*17)
986=102+(n−1)*17
986−102=17n−17
884+17=17n
901=17n
n=53
20 wrz 14:43
20 wrz 14:45
Basia: ilość podzielnych przez 15 i ilość podzielnych przez 17
policzyłeś dobrze
więc niestety gołym okiem widać, że rozwiązanie z ostatniego linku poprawne nie jest
błędy rachunkowe się wkradły
20 wrz 14:56
20 wrz 15:03
Tomek: No i kto mu nadał te tytuły naukowe? Dzwonie do prezydenta...
20 wrz 15:03
Tomek: I jak tu człowiek ma zdać przedmiot, podczas gdy licząc poprawnie oblewamy

?
20 wrz 15:04
Tomek: Czyli wychodzi że rozwiązanie podane przez Basie i dokończone przeze mnie jest poprawne,a
profesor się pomylił.
20 wrz 15:06
Basia: tak nie jest i raczej nie będzie

to zapewne było na wykładzie albo na ćwiczeniach; człowiek się śpieszył stąd błędy
zadania egzaminacyjne zawsze są dokładnie i spokojnie wcześniej policzone
poza tym swoją pracę zawsze można sprawdzić
20 wrz 15:09
20 wrz 15:11
Tomek: Później człowiek siedzi i próbuje się czegokolwiek z notatek nauczyć i ma mętlik w głowie bo
wyniki z kosmosu się biorą.
W każdym bądź razie dziękuje bardzo wszystkim za pomoc.
20 wrz 15:13
Basia: to jeszcze nie koniec
teraz musisz policzyć:
ilość podzielnych przez 13*15 = 195
ilość podzielnych przez 13*17 = 221
ilość podzielnych przez 15*17 = 255
ilość podzielnych przez 13*15*17 = 3315 (takich w tym przedziale nie ma)
|A∪B∪C| = |A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
20 wrz 15:14
Basia: No to rozpisz elegancko (bardzo dokładnie i czytelnie) własne.
I idź z nim do pana doktora.
20 wrz 15:15
Tomek: Basiu, a jaka jest różnica pomiędzy liczbami podzielnymi przez 2 i 3 i 5 albo podzielnymi
przez 2 lub 3 lub 5?
20 wrz 15:22
Tomek: Dobra już wiem
20 wrz 15:24