oblicz pole czworakata
aneta 33: Z punktu A leżącego na okręgu o promieniu 6cm i o środku o poprowadzono dwie równej długości
cięciwy AS i AW tworząc kat 30 stopni oblicz pole czworokąta sowa.Proszę pomóżcie Eto i
Bogdanie
29 wrz 15:17
agata 3:
29 wrz 16:18
aneta 33: : Z punktu A leżącego na okręgu o promieniu 6cm i o środku o poprowadzono dwie równej długości
cięciwy AS i AW tworząc kat 30 stopni oblicz pole czworokąta sowa.Proszę pomóżcie Eto i
Bogdanie
29 wrz 16:25
tim:

Kąty:
WAS = 30
o
α = 2WAS = 60
O
Zatem
β = 300
O.
ASO + AWO + β + WAS = 360
ASO = AWO, zatem ASO = AWO = 15
O
| | 1 | |
Korzystając z tego, że trójkąty AOW oraz AOS są inentyczne, a ich pole = |
| * jeden bok * |
| | 2 | |
| | 1 | |
drugi bok * sinus kąta między nimi = |
| * r * r * sin 150 |
| | 2 | |
Oblicz pole trójkąta, pomnóż razy dwa i masz pole czworokąta.
29 wrz 16:35
aneta 33: nie kumam
29 wrz 17:14
29 wrz 17:17
aneta 33: jasne dzięki za podpowiedz.
29 wrz 17:25